Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Klimatstrejk” utsett till årets ord – ökat över hundra gånger

Klimattoppmötet har flyttats till Spanien istället för Chile. Greta Thunberg gick ut på Twitter och vädjade om hjälp att ta sig dit.
Greta Thunbergs klimatstrejk har fått genomslag på flera sätt.Foto: CHRISTIAN MONTERROSA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Klimatstrejk i Malmö.Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

”Climate strike” – klimatstrejk – har utsetts till årets ord av den brittiska ordboken Collins English dictionary.

Användningen av ordet har ökat med hundra gånger under 2019.

”Climate strike”, på svenska ”klimatstrejk”, är enligt Collins English dictionarys definition ”en form av protest i vilken människor uteblir från studier eller arbete för att delta i demonstrationer med krav på handling för att möta klimatförändringar.”

Collins English dictionary skriver på sin hemsida att ordet klimatstrejk registrerades första gången i november 2015 när en manifestation med denna benämning anordnades i samband med FN:s klimatmöte i Paris.

Men det var Greta Thunbergs skolstrejk för klimatet höstterminen 2018 som gav ordet luft under vingarna.

”Det är under det senaste året som 'klimatstrejker' har spridit sig och blivit en vanlig företeelse i många av världens största städer”, skriver Collins English dictionary, vars lexikografer har noterat en hundrafaldig ökning av ordets användning under 2019.

Tidningen Forbes påpekar att Collins English dictionary följer en trend att välja ord som är relaterade till klimat- och miljöfrågor. Förra årets ord var ”single-use” som kan översättas med det svenska ordet engångsartikel.

Den första klimatstrejken

I Expressens allra första artikel om Greta Thunberg, den 20 augusti 2018, använde vi inte substantivet klimatstrejk men däremot verbet:

”Under måndagen klimatstrejkade hon i sex och en halv timme, från cirka 08.30 till 15-tiden”, står det i artikeln.

Greta Thunberg använde vid den tiden själv hashtaggen #klimatstrejk i sina tweets.

https://twitter.com/GretaThunberg/status/1031549693917048832?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1031549693917048832&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.expressen.se%2Fnyheter%2Fgreta-15-strejkar-fran-sin-skola-for-klimatet%2F

Den allra äldsta träffen på ordet klimatstrejk i Mediearkivet är rubriken till en artikel i Norrköpings tidningar år 2007. Men den gången var det inte global uppvärmning som stod i fokus för elevernas protest, utan dålig luft i skolan:

”Eleverna på Grosvadskolan i Finspång fick till sist nog, under tisdagen övergick protesterna mot det dåliga inomhusklimatet i en elevstrejk. Rektorn Marika Andersson informerade om elevernas rättigheter och strejken upplöstes till sist.”

 

Greta Thunberg om Trump, Putin och hatet

Tomas Kvarnkullen mötte den unga klimataktivisten i Iowa.