Klimatsmarta alternativen till den hotade maten

Så dämpar du klimatångesten – expertens fem tips.
Den odlingsbara marken för kaffe riskerar att halveras till år 2050.
Foto: FOTOLIA / DIMAKP - STOCK.ADOBE.COM 105907729
När man brygger öl alstras en hel del koldioxidutsläpp av jäsningen.
Foto: RALF HIRSCHBERGER / DPA/IBL
Redan nu använder sig många aktörer av 3D-skrivare för att producera konstgjort kött.
Foto: LM Otero / TT NYHETSBYRÅN

Klimatkrisen utgör ett stort hot för flera av våra populära råvaror. 

Växthusgasutsläppen måste minska och både företag och konsumenter måste ta ansvar. 

Nu svarar forskarna med flera klimatsmarta alternativ. 

Expressen har tidigare redovisat sex råvaror som kan påverkas av klimatförändringarna redan 2050. Då konstaterades att försörjningen för miljontals odlare och framtiden för våra favoritprodukter, äventyras på grund av detta. 

Nu rapporterar SVT om tre nya forskningsmetoder som skapar hållbara alternativ. Här listar vi dem: 

Labbodlat kaffe 

Kaffeproduktionen påverkas av ökade temperaturer, mer oförutsägbar nederbörd och utdragen torka. Den odlingsbara marken riskerar därför att halveras till år 2050.

Nu har forskare utvecklat en metod för att odla kaffeceller utan plantan, genom att hoppa över odlingsbiten och använda bioreaktorer. 

Än så länge är labbodlat kaffe inte kommersiellt gångbart, men enligt forskaren Heikki Aisala påminner produkten ändå om kaffe. 

Alger i bryggeriet

När man brygger öl alstras en hel del koldioxidutsläpp av jäsningen. 

På ett bryggeri har man löst det problemet med algordningar som fångar upp utsläppen och omvandlar det till syre. 

– Om vi river anläggningen och planterar träd så skulle det ta många år innan de bildar lika mycket kol och alstrar lika mycket syre som våra båda bioreaktorer, säger grundaren Oscar McMahon till SVT.  

3D-printat kött 

Kor, får och andra idisslande djur orsakar på grund av sin fodersmältning stora växthusgasutsläpp.  

Redan nu använder sig många aktörer av 3D-skrivare för att producera konstgjort kött med autentisk konsistens. 

Ett israeliskt företag har utvecklat en variant som görs av soja och ärtor. 

– Vårt mål är att bli världens största köttproducerade företag med hjälp av teknik i stället för djur, säger grundaren Adam Lahav till SVT. 

Se också: 

Köttätare testar veganskt kött.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.