Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klimatrapport förutsåg bränder – för 12 år sedan

28 människor har dött i bränderna.Foto: DAN HIMBRECHTS / AP TT NYHETSBYRÅN
Bränderna rasar i Australien.Foto: SIOBHAN THRELFALL / AP TT NYHETSBYRÅN

Bränderna i Australien har rasat i månader.

Men en klimatrapport varnade för bränderna – redan för 12 år sedan, skriver SBS News.

År 2008 ledde ekonomen Ross Garnaut en studie om hur klimatförändringarna i Australien skulle kunna påverka landets ekonomi.

I den slutgiltiga rapporten för studien kom Ross Garnaut fram till att ”brandsäsongen kommer att börja tidigare, sluta något senare och generellt vara mer intensiv”. 

Vidare i slutrapporten menade Ross Garnaut att detta gradvis skulle öka över tid men ”att det kommer vara direkt märkbart år 2020”.

28 människor har dött i bränderna

Redan i höstas började kraftiga skogsbränder att härja i Australien. Minst 28 människor har omkommit i bränderna, tusentals hem har förstörts och miljontals djur har dött.

Räddningstjänster på flera håll i landet kämpar med att hålla tillbaka bränderna från att fortsätta spridas.

När Ross Garnaut fick frågan av SBS News om hur han ser på situationen i landet med sin rapport i åtanke menade han att det är tråkigt att rapporten inte fick större påverkan.

– Jag var inte effektiv i att övertala australiensarna att det var i vårt nationella intresse att spela en positiv roll i de globala ansträngningarna att dämpa effekterna av klimatförändringar, säger Ross Garnaut till SBS News.

Ross Garnaut menade även i rapporten att dagar med extrem brandfara kunde öka med 300 procent innan år 2067.

– Det är av hela mänsklighetens intresse att vi bestämt rör oss mot nollutsläpp, säger Ross Garnaut till SBS News.

Se förödelsen efter bränderna i Australien

CNN:s reporter följer med i upp räddningstjänstens helikopter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.