Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klimathaveriet i Madrid – länderna kan inte enas

Sveriges klimatförhandlare för utsläppsbegränsningar om mötet.
Mötets ordförande Carolina Schmidt.Foto: ZIPI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Klimatmötet i Madrid är över – men länderna lyckades inte enas i den viktigaste frågan. Foto: MANU FERNANDEZ / AP TT NYHETSBYRÅN
Länderna kunde inte enas om framtida utsläppshandel.Foto: BERNAT ARMANGUE / AP TT NYHETSBYRÅN

Klimatmötet COP25 i Madrid är över – men länderna lyckades inte enas i den viktigaste frågan. 

Trots det längsta mötet någonsin skjuts frågan om handel med utsläppsminskningar upp till nästa års möte. 

– Jag är både irriterad och besviken, säger klimat- och miljöminister Isabella Lövin till TT.

Förhandlingarna pågick dag som natt under helgen, men knäckfrågan om artikel sex kunde länderna inte lösa. 

Artikel sex handlar om hur länder kan samarbeta för att minska de globala utsläppen, exempelvis genom att länka ihop olika system för utsläppshandel.

Frågan skjuts nu upp tills nästa års möte, vilket klimat- och miljöminister Isabella Lövin beklagar. 

– Jag är både irriterad och besviken över att vi inte kunde komma fram med artikel 6, som verkligen är ett minimum för att visa att vi kommer att genomföra Parisavtalet, säger hon till TT.

Isabella Lövin är besviken över att man inte kommit överens.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

”En misstänksamhet i luften”

Flera europeiska länder har uttryckt att inget avtal är bättre än ett svagt avtal som skulle kunna underminera hela Paris-avtalet, skriver AP. Och på ett sätt fick de som de ville här. Ola Hansén, klimatrådgivare på WWF, säger att de är positiva till att frågan sköts upp. 

– I bästa fall hade man kommit överens om tuffa regler mot dubbelräkning och om höjda ambitioner. De texter som var på bordet var ju väldigt urvattnade och med risker kring dubbelräkning. Det var bättre att man sköt upp det här än att man gick i mål med dåliga regler, säger han och berättar att EU drev på för hårdare regler medan bland annat Brasilien och Australien ville vattna ur reglerna.

Isabella Lövin säger att hon inte har problem i sak med att frågan om artikel 6 sköts upp, men menar samtidigt att boven i dramat till att länderna inte kände tillit till varandra på mötet var USA: 

– Det är något som jag ser som ett resultat av att USA är på väg att lämna Parisavtalet. Det finns en misstänksamhet i luften, säger hon.

För Svenska Dagbladet utvecklar hon kritiken: 

– I grunden är det faktum att USA lämnar avtalet som skapar den här situationen.

TV: Därför havererade klimatmötet i Madrid

Expressens klimatreporter FIlippa Rogvall om varför förhandlingarna strandade.

”Svårt att förhandla” 

Annika Christell, jurist vid Naturvårdsverket och Sveriges klimatförhandlare för utsläppsbegränsningar, säger att frågan om utsläppsrätter är viktig för att den kan bidra till ökad ambition bland länderna. 

Överlag tycker Annika Christell att årets klimatmöte har genomförts på ett bra sätt, men säger också: 

– Vissa delar av processen har gjort att det varit svårt att förhandla och komma överens. Men ändå en bra genomförd COP. Stämningen i själva förhandlingarna har väl inte varit jättebra på det här mötet tyvärr, vi får hoppas att den är bättre vid nästa möte. 

TT rapporterar att det tidvis har varit mycket frustrerad stämning och att den stegrade ytterligare. Många delegater hade tekniska problem med hemsidan vilket ledde till att de inte hittade de dokument som skulle diskuteras. Men det resulterade också i fyndiga skämt som kunde lätta upp stämningen.

Mattias Frumiere, Sveriges chefsförhandlare på mötet, håller med om att det stundvis hettade till under mötet. 

– Det var inte annat att vänta att det blir tuffa diskussioner, det har det absolut varit. Särskilt de senaste två dygnen när vi verkligen gick in på övertid var det lite stökigt ett tag, säger han. 

Frumiere är som många andra besviken på misslyckandes med artikel 6. 

– Vi stod för långt ifrån varandra, från Sveriges och EU:s sida hade vi velat se ett robust regelverk som utökar ambitionen i klimatarbetet och få ner utsläppen ytterligare, men det var tillräckligt många länder som inte var beredda att se den typen av regelverk så vi får helt enkelt fortsätta diskutera frågorna nästa år och hoppas att vi kan få ett sånt resultat vid nästa möte. 

Chiles förslag ansågs inte tillräckligt 

Flera personer på plats vittnade om att det var en kamp in i det sista att försöka få ihop avtalet. En av USA:s mest kända klimataktivister Alexandria Villasenor, 14, twittrar från mötet att människor var på plats under hela natten till lördagen och att en del sovit på golvet. 

”Många COP-veteraner säger att de inte har sett något falla ihop så här illa”, skriver hon. 

På fredagen presenterade ordförandelandet Chile ett utkast som för många var långt ifrån tillräckligt.

FN:s klimatrapport fastslog nyligen att man måste höja ambitionsnivån för att minska klimatpåverkningarna och att Parisavtalet kravställningar på länderna inte räcker. Men Chiles utkast låg inte i linje med det. 

I styrdokument man nu kommit fram till finns dock bland annat den punkt som EU och Sverige har kämpat för, att ländernas klimatlöften (NDC) ska skärpas löpande i stället för att bara förnyas, skriver TT. Man enades länder också om att utse medel för de mest utsatta länderna som kompensation för extrema väderhändelser.

Se Greta Thunbergs känslosamma tal i Turin:

Klimataktivisten stannade till på väg hem mot Sverige

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.