Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beslutet: EU ska vara klimatneutralt år 2050

Polen ställer sig utanför beslutet.
På fredagen når klimatkonferensen COP25 sin sista officiella dag.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Men förhandlingarna kan komma att fortsätta över helgen.Foto: FERNANDO VILLAR / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven.Foto: WIKTOR NUMMELIN/TT

EU-länderna säger ja till ett klimatneutralt EU år 2050.

Det uppger permanente rådsordföranden Charles Michel på Twitter.

”Toppmötet har nått en uppgörelse om detta viktiga mål”, skriver Michel.

26 av 27 länder är enligt EU:s beslut med från början, uppger TT. 

– Det här är ändå en väldigt tydlig signal till omvärlden. Polen har bestämt sig för att stå utanför detta, men alla andra 26 är nu eniga om klimatmålet 2050. Det står i slutsatserna att det är det som gäller, men att ett land inte kan ställa upp i det här skedet, säger statsminister Stefan Löfven (S) enligt TT.

Polen gavs anstånd till mitten av nästa år då en ny bedömning ska göras.

– Under en lång tid har det funnits en ganska bred samsyn kring att vi behöver sätta ett tydligt mål 2050, men inte enighet om detta. Det är för att det är några länder som har längre vägar att gå för att uppnå det och är oroliga för kostnader och för den omställning som ska ske. Det är inte uteslutet att Polen kommer med nästa år. Vi hoppas verkligen det, säger Stefan Löfven till SVT. 

Ledarna enades även om fortsatta sanktioner mot Ryssland.

https://twitter.com/eucopresident/status/1205274519134490625

Förseningar kan göra att mötet fortsätter över helgen

FN:s klimatkonferens COP25 startade redan den 2 december, och ska ta slut på fredagen. Men förseningar kan göra att mötet fortskrider över helgen, enligt DN.

Tidningen har pratat med miljö- och klimatminister Isabella Lövin, som menar att vissa parter förhalar med vilje.

– Tyvärr verkar det finnas en taktik från många parter att man har någon slags kompromissförslag liggande i bakhuvudet som man lägger fram först på fredag eftermiddag, säger Isabella Lövin, miljö- och klimatminister (MP).

Vill höja viljan hos deltagande länderna

Efter torsdagen återstår fortfarande många frågor att diskutera. Artikel 6 i Parisavtalet, som reglerar hur länder ska hantera överskott av utsläppsminskningar, är ett exempel på en sådan fråga – och där står länderna fortfarande långt i från varandra, skriver DN.

Sverige och EU vill även att mänskliga rättigheter inte ska kunna kränkas då människor tvångsförflyttas för att ge plats för skogsplantering, en fråga i vilken man står långt i från Brasilien.

På torsdagskvällen diskuteras även finansiering och jämställdhet – under konferenser har många förhandlingar pågått långt in på nattens småtimmar. I slutändan är målet att få till ett slutdokument med en vilja hos de deltagande länderna att höja sina klimatambitioner – något FN-chefen António Guterres uppmanat länderna till.

Hittills har 84 länder lovat att skärpa sina nationella klimatplaner, skriver DN.

Vad vill unga se för förändringar efter klimatmötet COP25?

Unga personer svarar på om de tror att klimatmötet COP25 i Madrid kommer göra skillnad.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.