Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Klimatmötet COP25 i Chile ställs in efter protester

I veckor har stora demonstrationer pågått i Chile.
Protesterna i Chile har pågått i nästan två veckor.
Foto: ESTEBAN FELIX / AP TT NYHETSBYRÅN
Protester i Santiago på tisdagen.
Foto: ALBERTO VALDES / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Chile ska inte längre vara värd för klimattoppmötet COP25 i december. 

Tusentals besökare – däribland klimataktivisten Greta Thunberg – måste nu planera om sina resor.

”Eftersom mötet kommer att flyttas får jag nu vänta tills jag har mer information”, skriver Thunberg på Twitter.

– Det blir förstås stora konsekvenser, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP). 

FN:s årliga klimattoppmöte skulle äga rum i Chiles huvudstad Santiago mellan 2-13 december. Men de senaste veckorna har landet skakats av massiva folkliga protester. 

Nu meddelar Chiles regering att mötet ställs in. 

– Det här har varit ett väldigt svårt beslut som gör väldigt ont, för vi förstår betydelsen av mötena för Chile och världen. Beslutet är taget i linje med sunt förnuft och bygger på att vi sätter vår befolkning främst, säger president Sebastian Piñera enligt El Mercurio. 

FN:s klimatchef Patricia Espinosa bekräftar:

– Tidigare i dag informerades jag om att Chiles regering valt att inte hålla COP25 på grund av den svåra situationen som landet är i. Vi undersöker för närvarande alternativ för att hålla mötet, säger hon i en kommentar. 

Greta Thunberg hade tänkt närvara vid mötet. Hon kommer nu att lägga om sin resplan. 

”Mina tankar är med folket i Chile. Jag har rest genom den nordamerikanska kontinenten mot Santiago, men eftersom mötet kommer att flyttas får jag nu vänta tills jag har mer information”, skriver Thunberg på Twitter.

https://twitter.com/GretaThunberg/status/1189647055511314433

”Sämsta tänkbara beslutet”

Mattias Goldmann är hållbarhetschef på Sweco och skulle till COP25 i Chile med bland annat World Business Council. Han har själv bott i Chile i många år och kritiserar presidentens beslut. 

– Detta är sämsta tänkbara beslutet från president Piñera, säger han.  

– Det är ett mycket dåligt sätt att signalera till befolkningen att man tar deras oro på allvar genom att inte vara värd för ett klimatmöte. Jag tror att han var rädd att det skulle gå ur hand och att hela världen skulle bevittna det. 

Mattias Goldmann, hållbarhetschef på Sweco.
Foto: PRESSBILD FORES / FORES

Att flytta mötet får också konsekvenser för miljön:

– Detta är det värsta som kunde hända för klimatet under COP25. Alla har köpt sina flygbiljetter och de platserna kommer stå tomma förmodligen, säger Mattias Goldmann.

Kan hållas i Bonn

Han tror att mötet eventuellt hålls i UNFCCC:s huvudkontor i Bonn.

– Det har hänt tidigare när Fiji var värd, då insåg man att de inte har kapacitet att hålla konferens. 

Enligt Mattias Goldmann kan beslutet påverka möjligheten att slutföra ramverket för Parisavtalet. 

Sebastian Piñera om beskedet att klimatmötet ställs in.

– Det sista kapitlet skulle skrivas nu. Där håller jag i princip Piñera personligen ansvarig för om vi inte får det kapitlet nu, på grund av hans sätt att agera.

Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) håller inte med om att Parisavtalet riskeras.

– Vi har en utomstående paragraf som vi inte blev klara med i Katowice, men den ska vi bli klara med. Sverige kommer att arbeta med många andra länder för att se till att vi slutför ramverket. Vi behöver bara hitta en plats för att göra det, säger Lövin.

– Det är otroligt viktigt att mötet blir av, det kommer vi att arbeta för.

Greta Thunberg på väg till Chile

Svenska klimataktivisten Greta Thunberg seglade i slutet av sommaren över till Amerika, med slutmålet att ta sig till Santiago för att delta på COP25 i december. 

Inspirerade av Gretas resa har också ett antal ungdomar hissat segel och befinner sig just nu på Atlanten. I sociala medier har de berättat om resan på kontot ”Sail to the COP”. 

”Vi hörde precis att COP25 har ställts in. Vi kommer att ha ett möte om detta ombord, håll oss uppdaterade och alla idéer är välkomna. De kan ställa in COP men de kan inte stoppa vår rörelse!”, skriver de på Twitter.

– Det blir förstås stora konsekvenser för tusentals personer som skulle resa till Chile. Civilsamhället har en enormt viktig roll i klimatförhandlingarna, säger Isabella Lövin.

Greta Thunberg seglade över Atlanten i augusti.
Foto: GRETA THUNBERG MEDIA HANDOUT / EPA / / EPA TT NYHETSBYRÅN

Beslutet får kritik

Oppositionspolitikern Diego Ibanez ställer sig inte bakom Piñeras beslut att blåsa av klimatmötet.

– Om presidenten tror att det här kommer att lugna ner saker och ting, så har han fel. Det här var ett globalt möte där de skulle diskutera ämnen som påverkar Chile och det var en nödvändighet för landet, säger Ibanez.

Chiles president Sebastian Piñera har sparkat åtta ministrar och utlovat stora politiska reformer som svar på invånarnas protester. Det har inte hjälpt.

Befolkningen är hårt pressade av stigande levnadskostnader och låga löner. Den tändande gnistan för protesterna blev när priset på kollektivtrafiken skulle höjas. 

Minst 19 personer har dött och 7 000 har gripits under protesterna som nu har pågått i två veckor. 

– Det vi har bevittnat på Santiagos gator och de dödsfall som inträffat är oerhört tragiskt. Jag förstår att det är en enormt svår situation för många i Chile och att landet behöver prioritera att hitta en väg framåt, som adresserar det missnöje som gett upphov till protesterna, säger Isabella Lövin. 

Deltagandet kan minska

Karin Lexén är generalsekreterare vid Naturskyddsföreningen. Hon säger att det här kan innebära stora konsekvenser för vissa deltagare på klimattoppmötet. Bland annat de som inte tillhör en specifik nation eller andra stora grupper. 

– Civilsamhället kommer drabbas, de har inte råd att boka om så här dyra resor. Deltagandet från deras organisationer blir lägre. Det kan så klart spela roll i hur mötet blir, säger hon.  

Naturskyddsföreningen och andra svenska grupper kommer förmodligen att kunna åka om mötet hålls i Bonn, säger Karin Lexén. 

– Vi kan ta tåget ner. Men är det någon annanstans som kräver ytterligare en flygresa eller mer logi, då kan det bli svårt för oss att delta. 

Förutom COP25 ställer Chile in APEC-mötet, där USA:s och Kinas presidenter Donald Trump och Xi Jinping skulle träffas och eventuellt skriva på ett tillfälligt handelsavtal. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.