Klimatmanifestation över hela landet: ”Ödesfråga”

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
I Skövde samlades 32 personer för att demonstrera för en skärpt klimatpolitik.
Foto: Privat.
I Malmö samlades cirka hundra personer och demonstrerade för miljön.
Foto: Privat.
Klimatkämpen Greta Thunborg demonstrerade för miljön tillsammans med drygt 200 meddemonstranter under fredagen i Stockholm.
Foto: Privat.
Femtio personer deltog i manifestationen i Nyköping.
Foto: Privat.
Sju talare och en musiker deltog i manifestationen i Falun som lockade 200 personer.
Foto: Erik Garmo
Demonstranten i Maj Ardesjö var på plats i Falun och ”är redo för den nödvändiga omställningen”.
Foto: Erik Garmo
108 klimatmanifestationer ägde rum i Sverige under fredagen, varav en i Malmö.
Foto: Privat.
1 / 8

Skärp klimatpolitiken. 

Det var budskapet under fredagen då svenskar samlades på 108 platser runtom i landet för att kräva politikernas agerande klimatfrågan.

– Klimatet är vår tids ödesfråga. Det vi gör nu kan vi inte förändra i framtiden, säger klimatkämpen Greta Thunberg.

På måndag inleds FN:s klimatkonferens i polska Katowice. Syftet är att samla världens ledare för att komma överens hur Parisavtalet från 2015 ska genomföras mer i detalj.

Inför den internationella klimatkonferensen uppmärksammades frågan på 108 platser runtom i Sverige under fredagen i form av manifestationer under namnet ”Fridays for future”.

– Syftet är att uppmärksamma klimatfrågan och få politikerna att vidta konkreta åtgärder, säger Pia Björstrand, talesperson för organisationen Klimataktion som arrangerat manifestationen, och fortsätter:

– Grundupplägget är att man stått utanför sitt kommunhus och demonstrerat. Men det har varit olika beroende på plats. Vissa har haft köruppträdanden, vissa har stått med plakat medan andra har lämnat in medborgarförsvar till sina kommuner.

Några exakta siffror på hur många som deltagit i manifestationen finns inte än. Men Klimataktion ser fredagens demonstrationer som en succé.

Under fredagen var det inte bara svenskar som demonstrerade för miljön. Även i bland annat Holland, Tyskland, Finland, Danmark och Australien har manifestationer ägts rum.

Framförallt i Australien har klimatprotester blivit en uppmärksammad fråga. Skolelever över hela landet har skolstrejkat för miljön. Landets premiärminister Scott Morrison stöder inte skolstrejken och menar att barnen ska gå i skola och lära sig saker – inte hålla på med aktivism. Ett uttalande som fått stark kritik.

Klimatmanifestationer inför klimatkonferensen i Polen pågår över hela världen.
Foto: Privat.

Falun: "Redo för nödvändig omställning"

I Falun samlades dryga 200 demonstranter, varav sju höll tal och en framförde musik. 

Nu ska demonstranterna skicka ett gemensamt öppet brev till miljöministern Karolina Skog.

– I och med alla klimatmanifestationer som arrangerats hoppas jag att de som åker till klimatkonferensen och förhandlar känner sig stärkta i att människor vill det här, säger Maj Ardesjö, på plats i Falun och fortsätter: 

– Vi i Dalarna, i alla fall vi som deltog i demonstrationen, är redo för den nödvändiga omställningen.

I Nyköping var uppslutningen lägre. Runt 50 demonstranter samlades utanför statshuset vid lunchtid för att kräva skärpt klimatpolitik.

– Det var väldigt lyckat, vi hade inte väntat oss så många då bara runt femton stycken anmält sig, säger Pia Björstrand och tillägger:

– Dessutom var det på ganska kort varsel, tråkigt väder och jobbdag som innebar att färre kunde komma – så vi tycker att det var en jättebra uppslutning. 

Greta Thunberg: "Vår tids ödesfråga" 

I Stockholm samlades runt tvåhundra personer, däribland tre skolklasser, på Mynttorget för att kräva politikernas uppmärksamhet.

Tal hölls och därefter promenerade demonstranterna till statshuset för att räcka över sitt medborgarförslag.

Klimatkämpen Greta Thunberg var precis som tidigare fredagar på plats för att demonstrera för klimatet. 

Dagens nationella klimatstrejk är dels inspirerade av femtonåringens uppmärksammade skolstrejk för miljön.

Den här fredagen hade Thunberg betydligt fler meddemonstranter. Orsaken menar hon är det kommande klimattoppmötet.

– Klimatet är vår tids ödesfråga. Det vi gör nu kan vi inte förändra i framtiden. Snart kanske vi når en point of no return, och då finns det ingen återvändo, säger Greta Thunberg och fortsätter:

– Jag hoppas vi tar vårt förnuft till fånga. Att världen agerar, och att vi minskar utsläppen drastiskt.

https://www.instagram.com/p/Bqy7AjXBTlN/

Malmö: "Hopp för mänskligheten"

Runt en hundra personer samlades utanför stadshuset i Malmö under fredagseftermiddagen för att uppmärksamma klimatfrågan. 

Dagens klimatmanifestation lockade fler än vad liknande evenemang brukar göra i Malmö berättar medarrangören Anna Bokström.

Utöver demonstranterna deltog även kören "Röster utan gränser" som framförde låtar och bjöd upp till allsång.

– Det här är den viktigaste frågan som finns just nu. Inget annat är viktigt om inte klimatfrågan löser sig, för då har vi inget annat, säger Anna Bokström och tillägger:

– Jag lägger all min vakna tid på klimatfrågan, för annars har inte mina barn en framtid.

I Malmö bestod demonstrationen främst av personer över femtio år, men även en del ungdomar tog sig till manifestationen. 

Enligt Anna Bokström var dagen en succé.

– Jag känner hopp för mänskligheten. Jag förstår hur underbara människor som finns som också är beredda att ta tag i saken.

Skövde: "Klimatfrågan viktigast"

Manifestationen i Skövde ägde rum på eftermiddagen och bjöd på en blandad bunt demonstranter, med allt från högskolestudenter och pensionärer till barnfamiljer med hundar.

– Det var jätteroligt. Jag tog initiativet för bara ett par veckor sedan och blev glatt överraskad över uppslutningen som ändå renderade i 32 personer, säger initiativtagaren Maj-Lis Lindholm.

I Skövde samlades 32 personer för att demonstrera för en skärpt klimatpolitik.
Foto: Privat.

Hon tror att IPCC senaste klimatrapport har fått många att öppna ögonen.

– Vi är vid en och en halv graders ökning redan och vi behöver hejda oss så vi inte hamnar på två graders temperaturökning, Maj-Lis Lindholm och fortsätter:

– Genom klimatauktionerna vill vi, inte bara i Sverige utan även globalt, väcka politiker och få dem att förstå att dom jobbar för oss – för ungdomarnas framtid, inte bara näringslivet. Det här måste vara den viktigaste frågan på agendan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.