Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klimatlarmet: ”Sovande jätte” har vaknat i Arktis

Rysslands satsning – för att dominera Arktis
Norra ishavet rymmer en stor mängd växthusgaser som väntas ha stor påverkan på klimatet.Foto: MANUEL ERNST / AP TT NYHETSBYRÅN
Stora delar av glaciärisar och havsis har redan börjat smälta i rekordstor omfattning.Foto: LAURA RAUCH / AP TT / NTB SCANPIX

Utsläppen av fryst metangas i Norra ishavet har kallats en ”sovande jätte” och väntas ha stor påverkan på klimatet.

Efter en ny expedition med ett 60-tal forskare visar det sig att utsläppen redan har börjat i stor skala, skriver The Guardian.

Metangas har en uppvärmningseffekt på klimatet som är 80 gånger mer kraftfullt än koldioxid sett över 20 års tid, skriver The Guardian. Därför ses upptäckten på Arktis som en alarmerande signal inför framtiden, enligt forskarna.

Enligt den nya upptäckten har det uppmätts höga nivåer av metangas på 350 meters djup i Laptevhavet nära Ryssland.

Den frysta metangasen i Norra ishavet har tidigare kallats en ”sovande jätte” bland växthusgaser. 

Svenske forskaren: ”Pågående process”

Teamet på 60 forskare som deltog i expeditionen menar att de är de första som nu kan bekräfta att metanutsläppen redan har börjat i stor skala i området.

Svenske Örjan Gustafsson, professor vid Institutionen för miljövetenskap vid Stockholms universitet, är en av forskarna som ligger bakom upptäckten och understryker att siffrorna är preliminära.

– I nuläget är det osannolikt att det får stor påverkan på den globala uppvärmningen, men poängen är att den här processen har nu startat i gång. Det östsibiriska metan- och hydratsystemet har störts och processen kommer att vara pågående, säger han till The Guardian.

TV: Förödande konsekvenser när Arktis smälter

Isbjörnarna försvinner, renarna magrar och husen sjunker i den upptinade marken.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.