Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Klimatkompensationsbolag kopplas till skatteparadis

Panama stod i centrum för den stora finansskandalen 2016.
Foto: ALEJANDRO BOLIVAR / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Skatteverket säger att det inte är olagligt med holdingbolag men att det försvårar insyn i verksamheten.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Svenska myndigheter köper klimatkompensation av företag som ägs av holdingbolag i skatteparadis. 

Det visar en granskning som Dagens Nyheter gjort.

– Det finns inget som försvarar att man registrerar sig i ett skatteparadis, säger Claire Wigg, vd för det svenska bolaget Zero Mission, till DN.   

Flera svenska myndigheter som Energimyndigheten, Naturvårdsverket och SMHI, har köpt klimatkompensation under de senaste åren. 

Kostnaderna uppgår i flera fall till miljontals kronor. 

Insynen i de klimatkompenserande företagen och dess verksamhet är väldigt liten. Ägarna återfinns nämligen i skatteparadis som Brittiska Jungfruöarna och Caymanöarna, enligt Dagens Nyheter.    

Thomas Sterner är professor i miljöekonomi och kritiserar myndigheternas beslut.   

– Klimatkompensation är ju en verksamhet som är ifrågasatt och därför är det verkligen mycket viktigt att vara extra transparent. Att inte visa upp all information är redan illa och att vara skriven i ett skatteparadis är klart mycket olämpligt, säger han till Dagens Nyheter. 

Finns i Offshore leaks 

Ett av bolagen som Energimyndigheten köpt klimatkompensation av är ClimateCare Ltd. Enligt DN är bolaget registrerat i skatteparadiset Jersey. 

Bolaget ska även finnas med i Offshore leaks, en del av den stora Panmaskandalen. 

Sara Sundberg, chef på Energimyndighetens klimatenhet, säger till DN att det var känt att bolaget var registrerat i Jersey. Däremot kände man inte till att det förekom i Offshore leaks. 

– Utifrån den granskning som gjordes bedömde myndigheten att man kunde sluta avtal med bolaget, säger hon. 

Även Tricorona Climate AB, som driver sajten klimatkompensera.se, har en ägarstruktur som leder till Cypern. Tricorona Climate AB ägs till 66 procent av Tricorona AB och Tricorona Carbon Asset Management. De båda bolagen ägs i sin tur av ett bolag på Cypern, Strofosene Ltd, enligt DN. 

Tricoronas vd, Niels von Zweigbergk, bor i dag i Singapore. 

Han säger till DN att han inte vill kommentera bolagets ekonomi men ser inga problem med att sköta verksamheten från Cypern, ett land som Oxfam listar som ett av EU:s nya skatteparadis. 

– Cypern är ett EU-land med en robust anglosaxisk rättstradition. Det är ett bra och kostnadseffektivt land att bedriva internationell investeringsverksamhet från. 

Det är inte olagligt att ha så kallade holdingbolag i skatteparadis, men det kan innebära att bolagen undviker skatt genom avancerad skatteplanering. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.