Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Klimatfrågan splittrar USA:s väljare – minst viktigt hos republikaner

Presidentkandidaten och förre vicepresidenten Joe Biden har kritiserats för att han inte har en plan för att lösa klimatkrisen. Foto: WILLIAM T WADE JR/PACIFICCOASTNEWS / STELLA PICTURES/PACIFICCOASTNEWS/AVALON.RED B6
Klimatdebatten har vuxit i USA men det har inte gjort att väljarna har enats om hur viktig frågan är. Foto: ERIK MCGREGOR / ZUMA PRESS/BL
Elizabeth Warren är en av de demokratiska presidentkandidaterna som lagt vikt på klimatfrågan under sin kampanj. Foto: CLIFF OWEN / AP TT NYHETSBYRÅN

WASHINGTON DC. Klimatkrisen delar nu amerikanska väljare mer än abortfrågan.

Bland republikaner är klimatet den minst viktiga frågan inför valet 2020, uppger The Guardian. 

Klimatdebatten i USA har inte enat väljarna om hur viktig frågan är inför det kommande presidentvalet nästa år. 

Enligt en ny undersökning från universitetet Yale delar klimatfrågan demokratiska och republikanska väljare mer än tidigare. 

Av de 29 frågor som rankades i undersökningen hamnade klimatet på tredje plats bland demokrater – samtidigt som republikaner tyckte det var den minst viktiga frågan. 

Visar en unik förändring 

Skillnaden mellan väljarna uppges nu vara mycket tydligare än vad som är normalt för traditionellt omstridda politiska frågor, som vapenlagar och aborter.

– Klimatförändringarna är nu mer politiskt polariserande än någon annan fråga i Amerika. Frågan har klättrat uppåt så mycket för de demokratiska väljarna sedan presidentvalet 2016 att det nu är är en toppfråga. Det har vi aldrig sett i amerikansk politik förut, säger Anthony Leiserowitz, kommunikationschef för klimatfrågor på Yale University. 

De demokratiska väljarnas intresse för klimatfrågan har redan avspeglat sig i presidentkandidaternas kampanjer. 

Kandidater satsar på klimatet

Både Elizabeth Warren, Beto O’Rourke och Jay Inslee har fokuserat på klimatfrågan – samtidigt som den förre vicepresidenten Joe Biden har kritiserats för att sakna en plan för klimatet. 

– Det är säkert att säga att klimatet kommer att vara viktigt i de demokratiska primärvalen och efter det kommer man inte höra så mycket om det. Skillnaden mot Donald Trump kommer att vara enorm, oavsett vem kandidaten är, säger Leiserowitz.

Samtidigt visar en annan undersökning att det finns en allt större oro för klimatkrisen än tidigare bland amerikanska väljare, enligt The Guardian. Nära fyra av tio väljare anser att åtgärder mot global uppvärmning är viktigt för hur de väljer sin presidentkandidat.