Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Klimatforskarnas oro för ”domedags-glaciären”

Enligt en brittisk studie publicerad i The Lancet svarar åtta av tio unga att de har klimatångest.
Thwiates har fått sprickor – det oroar forskarna.
Foto: NASA/OIB/JEREMY HARBECK / HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

”Domedags-glaciären” Thwaites smälter raskt och har nu drabbats av sprickor och håligheter.

Forskare fasar för att glaciären ska rasa samman – med drastiskt ökade havsnivåer som följd, rapporterar The Guardian.

I västra Antarktis finns glaciär som kallas Thwaites. Den är ungefär lika stor som Storbritannien och står för ungefär fyra procent av den globala höjningen av havsnivåerna, bara genom att stå där och smälta. 

Om Thwaites, till sin minsta beståndsdel smälte bort, skulle havsnivån höjas med en halvmeter – så mycket vatten innehåller den.

Kan rasa samman

Bakgrunden till forskarnas oro tar oss tillbaka till det tidiga 00-talet och en annan glaciär, Larsen B, som forskarna höll ögonen på. De visste att Larsen B smälte mycket snabbt men kom att chockas av att den plötsligt bara rasade samman och lossnade från den Antarktiska kontinenten.

– Det är förbluffande. Den föll som en tegelvägg och har splittras i hundratals mindre beståndsdelar, sa en forskare då till The Guardian.

Skyddar andra glaciärer

Nu fasar klimatforskarna för att Thwaites ska gå samma öde till mötes. På en konferens för isforskare i New Orleans i veckan presenterades nämligen nya forskningsresultat från en studie som utförts av såväl brittiska som amerikanska klimatforskare. Resultaten visade sprickor och håligheter i Thwaites som antyder att glaciären inom fem år gör en Larsen B och rasar samman.

Särskilt oroande i fallet Thwaites är att glaciären också agerar som en slags kork för andra glaciärer – faller Thwaites kommer de andra glaciärerna raskt följa, menar forskarna.

Forskarna menar vidare att även om bara en liten bit av Thwaites bröts loss och föll i havet skulle intensiteten av så kallade stormfloder öka.

Därför kallas Thwaites ibland för ”domedags”-glaciären.

Driver rättsprocesser mot miljöförstöring – prisas för jobbet

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.