Klimatforskarna larmar: Värsta torkan på 2000 år

Europas grundvattennivåer är extremt låga. Inslaget är från förra sommaren.
Värmeböljor blir allt vanligare.
Foto: YAHYA ARHAB / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
En negativ konsekvens av global uppvärmning är att sjöar torkar ut.
Foto: BRAM JANSSEN / AP TT NYHETSBYRÅN

Sedan ett par år tillbaka har det blivit allt vanligare med värmeböljor i Europa – med extrem torka som följd. 

Enligt forskarna beror utvecklingen på global uppvärmning skriver The Guardian

Fler värmeböljor och ökad torka. Så ser framtiden ut enligt klimatforskarna. Efter att ha analyserat rekordgamla träringar kan forskare nu konstatera att det är den globala uppvärmningen som ligger till grund för den heta utvecklingen, skriver The Guardian.

Värmeböljor orsakar inte bara låga flodnivåer och skogsbränder. De orsakar också tusentals dödsfall och förstörda grödor och skördar.

– Klimatförändringar innebär att extrema väderförhållanden kommer bli allt vanligare, vilket kan bli förödande för jordbruk, ekosystem och samhället i stort, säger professor Ulf Büntgen vid Cambridge universitetet, som lett den nya studien, till tidningen.

Ökad torka slår särskilt hårt mot jordbruk och skogsbruk i Centraleuropa, menar professor Mrislav Trnka som bidrog till studien. 

Svåraste perioderna av torka någonsin

Genom trädringsanalysen kan forskarna slå fast att somrarna i Europa blivit allt varmare under de senaste 2000 åren. Sedan 2014 har jorden upplevt de hittills svåraste perioderna av torka och värmeböljor som någonsin uppmätts, enligt forskarna.

En bidragande faktor kan vara att det skett små förändringar i jordens omloppsbana.

Torkans underliggande orsak är klimatförändringarna som påverkar jetströmens position och global luftcirkulation, skriver The Guardian.

Den globala klimatkrisen innebär inte bara extremt varmt väder – även väldigt vått väder på vintern är ett bidragande problem. Utan en minskning av globala koldioxidutsläpp menar brittiska forskare att extrema regnskurar också kommer att bli allt vanligare i framtiden.

Så gick studien till

Forskarna har analyserat träprover av 27 000 tillväxtringar från 147 ekar från Tjeckien och Bayern i Tyskland. Proverna representerar klimatförhållanden i hela Centraleuropa.

Studien publicerades i tidskriften Nature Geoscience.

Se mer

Redan utsatta drabbas hårt av torka.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.