Klimatförnekarna som fått makt över USA:s SMHI

David Legates (bilden) och Ryan Maue har bägge fått toppjobb på NOAA, USA:s motsvarighet till SMHI.
Foto: KATHY F. ATKINSON / KATHY F. ATKINSON
David Legates och Ryan Maue (bilden) är bägge skeptiska till slutsatserna som FN:s klimatpanel drar.
Foto: PRIVAT

De är kritiker till FN:s klimatpanel.

Och de har just fått tunga jobb på NOAA.

Donald Trump befolkar den amerikanska motsvarigheten till SMHI med forskare som tycker som han.

Det råder ingen större hemlighet om vad Donald Trump står i klimatfrågan. Presidenten tydliggjorde sin ståndpunkt senast i förra veckan, när han besökte det brandhärjade Kalifornien.

Efter att ha påstått att ”det snart kommer att bli kallare” fick han mothugg av Kaliforniens högst ansvarige för naturresurser, som påpekade att vetenskapen säger annorlunda. Trump gav genast svar på tal:

– Jag tror inte att vetenskapen vet, i själva verket.

Donald Trump på besök i Kalifornien. Han lovade kallare klimat.
Foto: JOHN G. MABANGLO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Vetenskapen är förstås sällan helt enig, men den övervägande delen klimatforskare är överens om att människan med sina växthusutsläpp har påverkat klimatet och fått genomsnittstemperaturen att höjas.

Amerikanska National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA, spelar en viktig roll för den amerikanska forskningen. Men ett par nya, viktiga, utnämningar inom NOAA väcker nu kritik.

Trumpadministrationen har just utsett Ryan Maue till ny chefsforskare på NOAA. Han är meteorolog och expert på extremt väder.

Kritiker oroar sig

Han ifrågasätter de kopplingar som flera av hans kolleger gör mellan extremt väder – som orkaner – och en klimatkris. Han har också kritiserat Kaliforniens guvernör Gavin Newsom som tydligt kopplat samman de omfattande skogsbränderna i delstaten med klimatförändringarna.

De flesta av klimatforskarna ser ett samband mellan den höjda temperaturen, torkan och de allt värre skogsbränderna på den amerikanska västkusten. En studie publicerad i augusti visade att antalet höstdagar då extrem skogsbrandfara råder i Kalifornien har fördubblats i antal sedan 1980-talet. 

En del kritiker oroar sig nu för att NOAA:s vetenskapliga oberoende i klimatfrågan kan komma att hotas.

– Det är alarmerande att se hur NOAA utser ytterligare en person som inte verkar i linje med det stora flertalet av klimatforskare, säger Gretchen Goldman på Union of Concerned Scientists till Washington Post.

Röd himmel över San Francisco. Det är skogsbränderna som fick himlen att färgas röd mitt på dagen.
Foto: GABRIELLE LURIE / SAN FRANCISCO CHRONICLE / POLARI POLARIS IMAGES

Utnämningen av Ryan Maue - som inte behöver godkännas av senaten - kommer bara någon vecka efter en annan kontroversiell tillsättning på NOAA. David Legates utnämndes i början av september till ett toppjobb där han kommer att arbeta direkt under NOAA:s chef Neil Jacobs.

David Legates är professor i klimatologi vid University of Delaware och har kopplingar till Heartland Institute, en tankesmedja som delvis finansieras av olje- och gasindustrin.

Han har tidigare ifrågasatt att klimatförändringarna utgör ett hot mot isbjörnarna och har även varit anhängare av teorin att det är solen snarare än människans påverkan som förklarar de höjda temperaturerna på jorden.

”Kan inte tänka mig ett mer felaktigt beslut”

Han var också huvudförfattare till en kritisk svarsrapport på FN:s klimatpanels stora rapport, kallad ”The IPCC Reconsidered”. Legates rapport drar bland annat slutsatsen att fossila bränslen inte är den klimatbov som de flesta forskare säger att de är.

Michael Mann, professor och expert på jordens atmosfär, är mycket kritisk till utnämningen av Legates. Så här säger han till NPR:

– I en tid då vi bevittnar aldrig skådade skogsbränder på västkusten och superstormar på östkusten, så kan jag inte tänka mig ett mer felaktigt beslut än att utse någon som Legates till en ledarposition där han ska analysera riskerna av extremväder.

Trumps beslut mot klimatet

President Donald Trump har sedan han tillträdde som president fattat flera beslut som kritiker menar förvärrar klimatkrisen. Här är några exempel:

• President Trump skrotade Clean Powers Act, en lag som syftade till att begränsa koldioxid utsläppen från den amerikanska elproduktionsindustrin. Lagen antogs under president Barack Obama.

• Trump lämnade i november 2019 in den formella begäran att USA tänker lämna Paris-avtalet om klimatet. USA är det enda stora landet som inte tänker följa avtalet.

•Trump har lättat på utsläppsrestriktoner för den amerikanska bil- och lastbilsindustrin. Restriktionerna infördes under Obama år 2012.

•Trump har föreslagit lättnader för olje- och gasindustrin vad gäller deras utsläpp av metan, en annan växthusgas.

• Trump administrationen har minskat på oberoende forskares inflytande över myndigheter som EPA, miljövårdsmyndigheten. 

Under förra året hamnade Donald Trump i blåsväder när han gick emot myndigheterna om var orkanen Dorian skulle slå till.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.