Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Klimatförnekare vill stoppa Greta Thunbergs framfart

Greta Thunberg håller klimatstrejk i USA
Klimatförnekare mobiliserar som respons på klimataktivistens framgångar, enligt sociologiprofessorn Robert Brulle.
Foto: CHARLES GUERIN / BESTIMAGE USA / BEST IMAGE TT NYHETSBYRÅN
Greta Thunberg är i USA där hon fortsätter sin klimatstrejk.
Foto: RICHARD DREW / AP TT NYHETSBYRÅN

Hundratals klimatförnekare – i ett nätverk med akademiker, politiker och lobbyister – mobiliserar för att stoppa nettonollmålen, rapporterar organisationen DeSmog.

Initiativet är ett svar på klimatrörelsens framgångar med Greta Thunberg i spetsen, enligt Robert Brulle som studerar klimatförnekare.

Det är inför klimattoppmötet i FN senare i september som nätverket med klimatförnekare ska skicka ut ett brev med titeln ”Det finns inget klimatnödläge”. 

Brevet har undertecknats av över 400 personer som hävdar att klimatförändringarna är en myt och att koldioxidutsläpp inte påverkar global uppvärmning. Målet är att hindra EU från att enas om nettonollutsläpp.

Nätverket har kopplingar till oljelobbyn, inflytelserika tankesmedjor och även till rådgivare i premiärminister Boris Johnsons regering, skriver Independent.

Vill stoppa Greta Thunberg

Sociologiprofessorn Robert Brulle, expert på klimatförnekare, säger till DeSmog att kampanjen framstår som ett desperat svar på den senaste tidens uppmärksamhet kring klimatkrisen och nämner den svenska klimataktivisten Greta Thunberg:

– Greta Thunbergs enorma popularitet och inflytande har stor påverkan på medias rapportering av klimatfrågan. Jag misstänker att målet med kampanjen är att stoppa dessa klimatfrämjande insatser.

Brulle avfärdar samtidigt innehållet i klimatförnekarnas brev som ”vetenskapligt nonsens”. Men nätverkets ledare Guus Berkhout – bakom den nederländska gruppen klimatförnekare Climate Intelligence Foundation (Clintel) – menar att brevet bara är ett första steg för att påverka klimatdebatten.

– Vi kommer att avslöja våra ambitioner och planer ett antal presskonferenser i Europa, som inleds i Bryssel, Oslo och Rom, säger han till Independent.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.