Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klimatförhandlaren om trycket på USA

Johanna Lissinger Peitz: ”Det finns en stark förhoppning”
Johanna Lissinger Peitz, Sveriges klimatförhandlare och miljöråd vid FN-representationen i New York, säger att signalen har varit tydlig till länder som USA och Brasilien inför klimattoppmötet. Foto: Tomas Kvarnkullen

NEW YORK. Sveriges klimatförhandlare har goda förhoppningar om konkreta framsteg under toppmötet.

Hon säger samtidigt att signalen till länder som USA och Brasilien varit tydlig. 

– Det finns en stark förhoppning att det här skapar ett tryck, säger Johanna Lissinger Peitz. 

Under klimattoppmötet som pågår i FN:s högkvarter i New York på måndagen inledde generalsekreteraren Antonio Guterres med att säga att kampen mot klimatförändringarna nått en vändpunkt. 

– För sex månader sedan, måste jag säga, var jag ganska pessimistisk kring allt. Jag kunde inte se att något gick framåt. Nu ser jag att mycket går framåt och vi måste se till att öka takten, sa han. 

Pekade ut USA och Brasilien

Inför mötet har generalsekreteraren gjort klart att länder inte skulle få ta plats i talarstolen om de inte kom med löften eller åtaganden för att minska utsläppen ytterligare. 

Guterres pekade i sitt inledningsanförande ut två specifika länder – USA eller Brasilien – för att inte ha tagit några initiativ inför toppmötet. 

Bland de övriga länder som heller inte fick talartid fanns Japan, Australien och Sydafrika.

Johanna Lissinger Peitz, Sveriges klimatförhandlare och miljöråd vid FN-representationen i New York, säger att signalen till länderna har varit tydlig från generalsekreteraren. 

Här är Gretas FN-tal.

”Det finns en stark förhoppning”

Men hon menar samtidigt att den amerikanska presidenten Donald Trumps frånvaro under klimattoppmötet – och att han vill dra USA ur Parisavtalet – inte betyder att klimatfrågan saknar stöd i USA. 

– Budskapet från generalsekreteraren i dag har varit att alla de som står på scen är de som har konkreta planer. Tar man USA som exempel, så finns det en stor rörelse på ungdomssidan som vi såg här i New York i fredags men också civilsamhället och näringsliv som är fortsatt väldigt starkt engagerade i klimatfrågan. 

Hur tolkas det av andra länder att exempelvis USA och Brasilien inte deltar på samma sätt?

– Här är fokus på de som faktiskt deltar och faktiskt kommer med ambition och visar ambition. Det finns en stark förhoppning att det här skapar ett tryck på de som inte talar i dag, säger Johanna Lissinger Peitz.

Reaktionerna efter Greta Thunbergs tal: ”Alla var väldigt berörda”

Kan vi vänta oss konkreta resultat av toppmötet?

– Tanken har hela tiden varit att man skulle komma med planer om konkreta resultat och jag tycker att man hört under helgen när det varit ett förmöte att både näringsliv och länder är beredda att öka ambitionen. Sedan kommer det att ta tid att genomföra en del av de här planerna. 

Under inledningen talade även den svenska klimataktivisten Greta Thunberg och anklagade världsledarna för att ha stulit hennes barndom, samt frågade med ilska i rösten vid flera tillfällen:

– Hur vågar ni?

Johanna Lissinger Peitz berättar om reaktionerna i FN-skrapan efter 16-åringens känslosamma tal:

– Alla var väldigt berörda. Man hörde hennes röst i början som nästan bröt och jag tror att det berörde alla i rummet. 

Expressens USA-korrespondent om FN-mötet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.