Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Klimatförändringen påverkar Europas floder

Staden Pirna, nära Dresden, när floden Elbe översvämmades efter häftiga regn 2002. Foto: CHRISTOF STACHE / AP

Översvämmade floder världen över ger varje år en nota på 100 miljarder dollar. Och prislappen stiger ständigt. Nu slår en stor internationell forskningsstudie fast att klimatförändringen har en betydande påverkan på omfattningen av översvämningarna. 

Översvämmade floder bidrar till enorma skador som varje år kräver en nota på 100 miljarder dollar globalt. En prislapp som ständigt stiger, skriver Science Daily.

 Studien Changing climate both increases and decreases European river floods har letts av professor Günter Blöschl vid det tekniska universitetet i Wien och över 35 forskargrupper har medverkat.

Resultaten är tydliga – omfattningen av översvämningar de senaste fem årtiondena är en klimateffekt. Men områden påverkas på olika sätt. I nordvästra Europa blir översvämningarna allt svårare. Anledningen är främst ökad nederbörd under höst och vinter.

Därför säger forskarna att klimatförändringen ligger bakom

Studien bygger på mätdata från 3 738 mätstationer runtom i Europa.

Flodnivåerna och därmed risken för översvämningar skiljer sig åt i Europa vilket stämmer överens med förutspådda klimateffekter.

Översvämningarna ökar i områden med stor skogsavverkning och där nederbördsmängden ökar. I områden med ökade temperaturer minskar vattennivåerna i floderna. 

Avskogning och åskoväder påverkar

I södra och östra Europa minskar risken för översvämning på grund av allt varmare temperaturer, mindre snötäcke och snösmältning. Men på vissa håll i sydeuropa ökar översvämningarna, avskogning och åskoväder tros vara anledningen. 

– Det regionala mönstret stämmer med förutspådda effekter av klimatförändringen. Det visar att vi redan är mitt i förändringen, säger Günter Blöschl till Science Daily.

Den internationella studien har analyserat data från 3 738 mätstationer över hela Europa mellan 1060 och 2010. Studien har publicerats i Nature.

Här är tre utrikesnyheter att hålla koll på.