Klimatförändringarna kan orsaka psykisk ohälsa

Snart väntas den globala uppvärmningens effekter bli allt mer dramatiska i Sverige.
Klimatförändringarna har inte bara en negativ inverkan på planeten.
Foto: DIRK NOTZ / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: isabell Höjman/TT / TT NYHETSBYRÅN

Allt från allvarliga diagnoser som PTSD till mildare former av klimatångest kan orsakas av klimatförändringarna, skriver The Irish Times.

Klimatförändringarna har inte bara en negativ inverkan på planeten, även vår mentala hälsa påverkas när miljön gör det. 

När WHO (World Health Organization) har förutspått 250 000 dödsfall per år mellan 2030 och 2050 på grund av klimatet och FN uppskattar att havsvattennivåerna kan komma att stiga så mycket att kuststäder kommer att dränkas vid nästa sekelskifte är det kanske inte konstigt att oron ökar. 

Den psykiska ohälsan finns på ett brett spektrum. Vid stora miljökatastrofer kan det slå till plötsligt och kraftigt. När orkanen Katrina träffade delar av södra USA 2005 fördubblades exempelvis självmordstalet och antalet självmordsbenägna bland de som bodde i de drabbade delarna. Samtidigt mötte en av sex kriterierna för PTSD (Post traumatic stress disorder). 

Depressionerna fördubblades också i New Orleans, med en oproportionerlig inverkan på den mentala hälsan hos de med lägst inkomst.

”Långsamt växande katastrofer”

Det har även noterats ökade nivåer av PTSD bland personer som överlevt stora skogsbränder och allvarliga stormar. 

Men det är inte bara de allvarligaste diagnoserna som klimatförändringarna kan ligga bakom. Även mildare så kallad klimatångest kopplas till klimatet. 

2017 klassades tillståndet som en legitim form av ångest av APA (American Psychological Association).  

”Några av de största kroniska psykologiska konsekvenserna av klimatförändringarna kommer att bero på långsamt växande katastrofer, som exempelvis den dagliga desperationen orsakad av en långvarig torka”, har APA uppgett enligt Irish Times.  

APA uppger även att långsamt växande klimatförändringar kan ge upphov till en rad känslor som rädsla, ilska och känslor av maktlöshet eller utmattning. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.