Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Klimatförändringarna gör att hösten kommer tidigare

Regeringen satsar 10 miljarder på klimatarbetet 2021.
Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Klimatförändringarna gör att höstlöven faller tidigare och därmed förvarar mindre kol.

En ny studie som universitetet ETH, i Schweiz visar att hösten kommer nästan en vecka tidigare om 80 år.

– Den viktigaste upptäckten är den här enorma skillnaden i när hösten infaller, jämfört med tidigare modeller, säger Constantin Zohner, en av forskarna bakom studien, till New Scientist.

Med hjälp av experiment har forskarteamet försökt ta reda på vid vilken tid löven kommer falla år 2100, alltså om 80 år.

Resultatet visar att höstlöven kommer att falla upp till sex dagar tidigare än vad de gör i dag – vilket är motsatsen till förväntningarna. Tidigare trodde man att de varmare temperaturerna skulle förlänga trädens växtperiod med upp till tre veckor.

Om resultatet skulle visa sig stämma, innebär det att skogarna kommer att kunna lagra omkring ett gigaton (ettusen miljarder) mindre kol än vad man tidigare trott. Enligt New Scientist utgör det omkring en tiondel av människans utsläpp varje år.

– Det är en ganska stor siffra, säger Constantin Zohner, en av forskarna bakom studien, till New Scientist.

”Enorm skillnad”

Zohner och hans forskarteam har jämfört data över när höstlöven faller, från 1948 fram till 2015.

De har sedan, med hjälp av två experiment, undersökt vad koldioxidhalter, solsken och skugga har för inverkan på löven.

På så sätt har de kunnat visa på hur löven kommer att falla år 2100, om koldioxidutsläppen stannar på samma höga nivå som de är i dag.

– Det viktigaste med upptäckten är den här enorma skillnaden i när hösten infaller, jämfört med tidigare modeller, säger Zohner till New Scientist.

Vad är skillnaden mellan klimat och väder? Expressen reder ut.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.