Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klimatförändringar kan ha fört ny art till Finland

Djuret syntes till i Rautavaara. OBS! GenrebildFoto: Wikipedia

En finsk guldschakal tillhör ovanligheterna.

Men nu har en sådan smugit runt i finska Rautavaara, vilket Karjalainen var för först att rapportera.

– Europeiska schakalforskare har bekräftat att det definitivt är en schakal, säger professor Heikki Henttonen, som förra sommaren förutspådde att klimatförändringar skulle föra arten till landet, till Yle.

Jarmo Horhonen från Kuopio blev misstänksam då han på tisdagskvällen skymtade en rödaktig päls vid vägrenen i kommunen Rautavaara i östra Finland.

Han tänkte först att djuret var en räv, skriver Svenska Yle, men då han såg varelsen på närmre håll insåg han att det inte var tal om någon sådan. Snabbt knäppte han en bild genom bilfönstret.

– Jag lade upp bilden på Facebook i en grupp avsedd för jägare. De ansåg att det troligen var en guldschakal, säger Korhonen till tidningen.

Tidningen Karjalainen var först att rapportera om händelsen, som snabbt spred sig hela vägen till medelhavet – där italienska forskare kunde bekräfta att det rörde sig om en guldschakal.

Klimatförändringar kan ligga bakom

Heikki Henttonen, professor i skogszoologi och Ilpo Kojola, forskningsprofessor, berättar för Yle att det troligen rör sig om en ung individ, runt ett år gammal.

– Det är typiskt för dem att i den åldern vandra långt hemifrån, säger Kojola till Yle.

– Europeiska schakalforskare har bekräftat att det definitivt är en schakal, säger Henttonen, som förra sommaren förutspådde att klimatförändringar skulle orsaka att arten – som inte synts till i Finland tidigare – tar sig till landet inom tio års tid.

– Det var inte alls oväntat, men en forskare måste vara försiktig med att inte gå och lova för mycket. Det har gått rykten om schakaler i sydöstra Finland redan i ett par år.

Lär stoppas av vintern

Forskarna menar att schakalen är hemmahörande i betydligt varmare länder, och därför inte kommer klara den finska vintern. Troligtvis har schakalen kommit till landet via Estland.

– Om klimatet blir varmare blir vintrarna mildare och snötäcket både tunnare och kortvarigare. Då kan schakalen möjligen ha förutsättningar att klara sig i södra Finland, säger Kojola till Yle.

Schakaler, skriver Yle, är bra på att anpassa sig, och kommer antagligen börja bygga upp ett livskraftigt bestånd längs kusten, en process som kommer ta tid. Trots att schakalen i regel är ofarlig för människan, liten och skygg, kan höns och andra mindre djur bli hett villebråd för det nyanlända hunddjuret – som normalt sett bor i södra centrala Eurasien, med släktingar söder om Sahara.

Se den senaste väderprognosen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.