Klimatförändringar gör världshaven varmare

Världshaven värms upp 40 procent snabbare än tidigare analyser visat.
Foto: 01398 / WWF-CANON / CAT HOLLOWAY
Varmare hav leder till kraftigare stormar.
Foto: JENS BÜTTNER / DPA/PICTURE-ALLIANCE/IBL DPA
Varmare hav leder även till att fiskar flyttar på sig.
Foto: KOEN VAN WEEL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Världshaven absorberar omkring 93 procent av alla växthusgaser.
Foto: SHUTTERSTOCK

Världshaven värms upp i allt snabbare takt.

Nu varnar klimatforskare för stigande havsnivåer, kraftigare stormar, svält och ökad risk för konflikter på grund av nya fiskeförutsättningar.

– Världshaven är den bästa termometer vi har över förändringar på jorden, säger Zeke Hausfather, klimatanalytiker vid UC Berkeley, till New York Times.

Klimatförändringar och den globala uppvärmningen påverkar inte bara livet på land utan får även stora konsekvenser för världshaven som täcker nästan tre fjärdedelar av jordens yta.

En ny studie som presenterades i vetenskapstidskriften Science tidigare i veckan visar att världshaven värms upp 40 procent snabbare än vad en tidigare FN-rapport slog fast. Anledningen är att haven absorberar omkring 93 procent av alla växthusgaser som släpps ut i atmosfären.

– 2018 kommer bli det varmaste året någonsin för världshaven, precis som även 2017 och 2016 var det varmaste någonsin, säger Zeke Hausfather, klimatanalytiker vid forskningsgruppen Berkeley Earth på UC Berkeley i Kalifornien.

Stormar och handelskrig

De stigande havstemperaturerna kan få dramatiska följder för jordens befolkning.

Eftersom varmt vatten tar större plats än kallt vatten leder temperaturökningen till stigande havsnivåer och kraftigare stormar. Känsliga ekosystem riskerar dessutom att slås ut när vattentemperaturen ändras, vilket leder till att flera fiskar kan flytta sig geografiskt i haven och på så vis orsaka svält i delar av världen samt leda till nya konflikter mellan länder då det riskerar att påverka det kommersiella fisket.

– I takt med att haven värms upp gör det att fisken flyttar till nya platser och vi har redan sett att det leder till konflikter. Men det spiller över och handlar om mycket mer än bara fisk, det har förvandlats till handelskrig och diplomatiska dispyter, säger Malin L. Pinsky, professor i ekologi vid Rutgers University, till NYT.

Svårt göra historiska jämförelser

Haven är ett av de viktigaste områden för klimatanalytiker att följa på grund av dess stora påverkan på jorden, men traditionellt sett har det varit svårt att genomföra pålitliga mätningar av havstemperaturen.

Sedan början av 2000-talet använder forskarna ett nätverk av flottar som kan mäta temperaturen ner till 2000 meters djup. Innan dess fästes vajrar med sensorer på stora fartyg men det gav betydligt sämre uppgifter och det är därför svårt att göra historiska jämförelser av havstemperaturen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.