Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klimatförändringar dödar 140 svenskar varje år

Klimataktivisten skänker en miljon kronor till WHO:s vaccinprogram.
I Sverige dör i genomsnitt 140 personer varje år av värmerelaterade dödsfall som kan kopplas till mänsklig klimatpåverkan, visar en ny studie.
Foto: JOHAN NILSSON / TT NYHETSBYRÅN
Den genomsnittliga sommartemperaturen ökade enligt studien med 1,5 grad under perioden 1991–2018.
Foto: GRØTT, VEGARD WIVESTAD / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

I Sverige dör i genomsnitt 140 personer varje år av värmerelaterade dödsfall som kan kopplas till mänsklig klimatpåverkan, visar en ny studie.

Med hjälp av olika klimatmodeller har forskare från hela världen beräknat hur temperaturen har förändrats på mer än 700 platser i 43 länder under sommarmånaderna åren 1991–2018.

Stockholm, Göteborg och Malmö ingår i studien som publiceras i tidskriften Nature Climate Change och som Dagens Nyheter tagit del av.

Omkring 37 procent av värmerelaterade dödsfall i världen beror på klimatförändringar orsakade av människan.

Den genomsnittliga sommartemperaturen ökade enligt studien med 1,5 grad under perioden 1991–2018. Genomsnittet för perioden hade enligt beräkningarna varit 0,8 grad lägre utan människans påverkan på klimatet.

Kan dö 400 svenskar en varm sommar

Forskarna har undersökt hur många som har avlidit per dygn under de fyra varmaste månaderna varje år. De kommer fram till att cirka 1,6 procent av dödsfallen globalt berodde på värmen och 37 procent av dessa dödsfall berodde på mänsklig klimatpåverkan.

I Sverige beräknas antalet människor som dör på grund av hög värme variera från ett fåtal under kalla somrar upp till över 400 en varm sommar.

Enligt studien låg värmen bakom ungefär en procent av dödsfallen i Sverige under sommarmånaderna 1991–2018. Människans klimatpåverkan bedöms ligga bakom 40 procent av dessa dödsfall.


TV: Stockholm kan bli lika varmt som Budapest

Snart kan Europas klimat se väldigt annorlunda ut.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.