Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Klimatet hetaste frågan på EU-toppmötet

Klimatspecial: ”Sverige har varit väldigt aktiva i klimatförhandlingarna”.
Margrethe Vestager, en av kandidaterna som kan bli ny ordförande för EU-kommissionen. Foto: VIRGINIA MAYO / AP TT NYHETSBYRÅN
Sveriges statsminister Stefan Löfven. Foto: SÖREN ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tysklands förbundskansler Angela Merkel anländer till EU-toppmötet i Bryssel. Foto: VIRGINIA MAYO / AP TT NYHETSBYRÅN

I dag träffas EU:s 28 ledare i ett toppmöte i Bryssel. Klimatet kommer att vara en av de viktigaste frågorna.

– Vi ska driva på för att det ska vara så tydligt som möjligt att vi menar att EU ska vara klimatneutralt till 2050, säger Sveriges statsminister Stefan Löfven (S).

Det har gått en månad sedan valet till Europaparlamentet och nu är det dags för EU:s 28 ledare att träffas i Bryssel. EU-toppmötet i den belgiska huvudstaden hålls på torsdag och fredag. Sveriges statsminister Stefan Löfven är en av deltagarna.

Många saker ska diskuteras under mötet, en del ska också bestämmas. Bland annat ska det avgöras vem som blir Europeiska rådets ordförande efter Donald Tusk och vem som ska efterträda EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

Framför allt frågan om vem som ska bli kommissionens ordförande har varit hett omdebatterad. Stefan Löfven vill att rollen besätts snabbt.

– Ja, om inte i kväll så hoppas jag verkligen att det blir i morgon. Det här får inte dra ut på tiden för länge, säger han.

Expressen Magnus Falkehed inför klimatmötet: ”Förväntningarna är stora”.

Danska kan få toppjobbet

Rollen som kommissionsordförande är ett av de mest prestigefulla EU-uppdragen och det står mellan fyra kandidater: danska liberalen Margrethe Vestager, franske konservative Michel Barnier, nederländske socialdemokraten Frans Timmermans och tyske kristdemokraten Manfred Weber.

Diskussionerna om vem som blir ordförande inleds på fredagskvällen.

Trots att Storbritannien har annonserat sitt utträde ur unionen har inte brexit skett än och därför är landet representerat genom den avgående premiärministern Theresa May. Hon kommer dock inte att närvara vid fredagens diskussioner, då EU-ledarna ska prata om euroreformer och brexit, rapporterar Reuters.

Klimatet ska diskuteras först

Men först på schemat på toppmötet i Bryssel står diskussioner om klimatfrågan. 

– Det är en spänd stämning här, det är ett extremt betydelsefullt möte. Det ska avgöra EU:s politik för fem kritiska år framåt, säger Expressens reporter på plats Magnus Falkehed.

Inför FN-toppmötena om klimatet i New York i september och i Santiago de Chile i december har åtta EU-länder propagerat för ett starkare klimatavtal till 2050. De åtta länderna är Cypern, Danmark, Lettland, Luxemburg, Nederländerna, Portugal, Spanien och Sverige, skriver Euronews. Andra länder, bland annat Estland och Ungern, tycker att klimatmålen som redan har satts räcker.

”Ska driva på för klimatneutralt EU”

EU-ledarna ska under Brysselmötet diskutera huruvida man ska nå ett mål att EU ska vara klimatneutralt och ha noll utsläpp 2050 eller om det räcker med att sikta på att nå ett sådant mål ”någon gång i mitten av seklet”.

– Det är klart att vi tillsammans med många likasinnade vill att det ska stå att EU ska vara klimatneutralt 2050 och det vore väldigt bra signal när vi kommer till New York i september att säga att det här är ett enigt EU som står bakom, säger Stefan Löfven.

– Jag hoppas att de ambitiösa planerna för att skydda klimatet blir verklighet, säger Tysklands förbundskansler till Politico när hon anländer till mötet.

EU:s klimatmål

2015 enades 197 av världens länder – däribland alla 28 EU-länder – om ett klimatavtal i Paris. Två år senare meddelade USA:s president Donald Trump att USA ska lämna Parisavtalet 2020.

I november i fjol presenterade EU-kommissionen en klimatstrategi om att arbeta för ett klimatneutralt Europa 2050.

Förutom detta har unionens ledare enats om klimatpaket för 2020 och 2030. I det förstnämnda ingår bland annat att få ner utsläppen av växthusgaser med 20 procent.