Klimatet går före gymnasiet för Greta Thunberg

Greta Thunbergs skolstrejk har fått uppmärksamhet i hela världen.
Foto: LAURENT GILLIERON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Greta Thunberg när hon talade till världens ledare på ekonomitoppmötet i Davos den 22 till 25 januari.
Foto: LAURENT GILLIERON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Varje fredag skolstrejkar Greta Thunberg utanför riksdagen, något som hon ofta får försvara. 

Men aktivisten vill inte att hennes klimatarbete ska påverka skolgången – och funderar därför på att ta ett sabbatsår. 

– Gymnasiet kan man gå sen, säger Greta Thunberg till Aftonbladet.  

Sedan augusti förra året har 16-åriga Greta Thunberg skolstrejkat för klimatet. Idén till skolstrejken fick hon efter att hennes debattartikel om klimatet publicerades genom en skrivtävling för unga. 

Greta Thunberg kom då i kontakt med en annan som berättade om studenter i Florida som skolstrejkade mot skolskjutningen i Parkland.

– Jag nappade på ordet skolstrejk och utvecklade det till att man kunde ställa sig utanför riksdagen. Jag försökte få med folk på idén men det var ingen som var riktigt intresserad. Då gjorde jag det själv, säger Greta Thunberg i en intervju med Aftonbladet.

Greta Thunberg blir ofta kritiserad för att hon borde gå i skolan i stället för att skolstrejka. Då brukar hon svara: "Varför ska man studera om det snart inte finns någon framtid?"

– Jag kanske tar ett sabbatsår, det känns som om det är nu allting händer. Då vill jag inte att det ska påverkas av skolgången och att skolgången ska påverkas av detta. Gymnasiet kan man gå sen, säger Greta Thunberg till Aftonbladet.

Därför åker hon tåg

Greta Thunbergs skolstrejk för klimatet har uppmärksammats världen över – hos alla. För drygt en vecka sedan talade hon till världens ledare på ekonomitoppmötet i Davos. "Eko-pippi stjäl hela showen i Davos" löd en den tyska tidningen Bilds rubrik efter framträdandet. 

– Jag tycker det är väldigt orättvist att de äldre generationerna har gjort det här mot oss och att vi måste städa upp efter dem, sa Thunberg bland annat i talet. 

Till mötet i Davos, Schweiz åkte Thunberg tåg, i stället för flyg. 

 – Att en person slutar flyga gör ingen skillnad, men att en person slutar flyga och inspirerar andra att göra samma sak, och skickar signalen att vi befinner oss i kris. Då är det opinionsbildning. Det kan göra skillnad, säger hon till Aftonbladet. 

Måste se krisen

Thunberg berättar i en intervju i TV4:s Nyhetsmorgon att dagarna i Davos var väldigt intensiva.

– Men jag tycker att jag fick ut mitt budskap och det som jag hade tänkt göra. Folk kommer inte fram till så mycket, det är mest prat om pengar, som överallt annars, säger Greta Thunberg i programmet.

Greta Thunbergs plan är att skolstrejka tills Sverige är i linje med Parisavtalet.

– Nästan allt måste förändras. Om jag måste välja en sak skulle jag vilja att vi börjar behandla klimatkrisen som en kris och att folk, politiker och människor börjar prata klarspråk, säger Greta Thunberg i TV4:s Nyhetsmorgon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.