Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klimatet delar medelklassens resvanor – avstå eller utforska?

Sofia Ulver, forskare i konsumtionskultur, tycker att medelklassen ska fundera kring varför det är så viktigt att resa. Foto: Ola Torkelsson
Flyget är en av vår tids största klimathot.Foto: / SHUTTERSTOCK
Sofia Ulver säger att medelklassen länge har förträngt resandets påverkan.Foto: / OLA TORKELSSON

Klimatmedvetandet har lett till att delar av medelklassen resevägrar – medan andra reser längre än någonsin. Det menar konsumtionsforskaren Sofia Ulver.

– Vi borde fråga oss varför resandet skulle vara ett kvitto på livskvalitet, säger hon. 

Flyget är en av vår tids största klimathot ändå är att resor under semestern en självklarhet för många. Men det håller på att förändras, menar Sofia Ulver som är docent och forskare i konsumtionskultur vid Lunds universitet.

– Medelklassen har länge förträngt resandets påverkan, men nu ser vi en polarisering där personer som är väldigt lika går helt olika vägar; några slutar resa helt medan andra i stället reser ännu längre, säger hon. 

Resevägrare och långresenärer med samma mål

Sofia Ulver kallar dem för resevägrarna och långresarna. Resevägrarna beskriver hon är pragmatiskt kopplade direkt till klimathoten som de nu använder som motivation att sluta resa. 

– Resevägraren är politisk i sin konsumtion och använder den för att visa att de har etisk ryggrad, nu har de gått från att tänka ekologiskt vad gäller mat till att inkludera flyg, säger hon.

Sofia Ulver menar att samhället uppmuntrar långresor då de symboliserar hög prestation, bemästrande av svårigheter och extrema krav.Foto: Jupiterimages/Thinkstock images

LÄS MER: Emilia, 37, har inte shoppat på två år – för klimatets skull

 

Långresarna å sin sida tycker att klimatavtrycket från flygresor legitimeras genom att de reser längre. 

– De tänker att längre resor tyder på ett äkta intresse för världen, människor och kulturer. De intressena hänger samman med de intressen för världen som driver, men tar sig helt annat uttryck, säger Sofia Ulver och resonerar att samhället uppmuntrar långresor då de symboliserar hög prestation, bemästrande av svårigheter och extrema krav.

– Man ska bestiga berg, leva i djungeln, ut i rymden och vara den nya tidens upptäcktsresande, så länge det är långt och obekvämt. 

Hur kommer utvecklingen av resandet att fortsätta?

– Jag tror att fler kommer att känna vilja hitta andra sätt att förlusta sig och sluta se det som en rättighet att resa. Vi borde fråga oss varför resandet skulle vara ett kvitto på livskvalitet, det var det inte förr. Vi måste också hitta mer hållbara alternativ att ersätta det konstruerade behovet av att resa, säger hon.

 

LÄS MER: Anna Hellgren: Att sluta flyga räcker inte för att rädda klimatet