Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Klimatcoachen: Så här grillar du klimatsmart

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Här är tips för hur du grillar mer klimatsmart.
Foto: Colourbox
– Man kan grilla utan att påverka klimatet negativt, säger klimatcoachen Lars Ejeklint.
Foto: Skärmdump/Youtube

Grillsäsongen är i full gång.

Men hur blir grillandet godare både för oss och miljön?

Lars Ejeklint, klimatcoach på Vattenfall, har listat tips på hur du grillar klimatsmart.

– Man kan grilla utan att påverka klimatet negativt, säger han.

För Lars Ejeklint, som arbetar som klimatcoach på Vattenfall, är det viktigt att hjälpa kunderna att leva ett klimatsmart liv.

– Alltifrån sexåringar, alltså små barn, och uppåt är oroliga för klimaten. 93 procent av alla mellan 16 och 25 tycker klimatförändringar är mycket oroande. Hela världen strävar efter att minska klimatförändringarna, säger han.

– Det här är några små tips. Man kan grilla utan att påverka miljön negativt för att bidra till mindre koldioxidutsläpp, för en fossilfri värld.

1. Slopa tändvätskan

Tändvätska gjord på paraffin är en fossil oljeprodukt. Vid förbränning bildas det koldioxid som påverkar klimatet. Varje år sker dessutom olyckor med barn som dricker tändvätska och personer som brännskadas. Tändvätska luktar heller inte speciellt gott och maten kan ta smak av den.

2. Tänd elektriskt

I stället för tändvätska finns det en mängd alternativ: 

Elektrisk grilltändare, kolkassett/skorstenständare, värmepistol, tändpapper.

Elgrilltändare är populärt och finns i olika varianter, bland annat en "gaffel" att sticka i kolen eller som behållare där du lägger i kolen.

3. Välj grill med omsorg

Gasolgrillar är inte klimatsmarta, eftersom gasol är en petroleumprodukt som vid förbränning avger koldioxid.

Vanlig kolgrill är bättre än gasol.

Engångsgrillar är inte heller bra ur miljösynpunkt; de har ofta paraffin som tändbas. De består även av aluminium, som kräver energi för att tillverka. Dessutom är det svårt att få bra grillresultat från en engångsgrill.

En elgrill är alltid ett bra alternativ. Den är också praktisk för dig som bor i lägenhet och vill grilla på balkongen eller innergården utan att grannarna klagar.

4. Använd miljömärkt grillkol

Använder grillkol som är märkt med Bra Miljöval, eller FSC, (Forest Stewardship Council), en märkning för hållbara skogsprodukter. SIS-märkt innebär att kolet inte kommer från kemiskt behandlat trä. Välj gärna grillkol som är närproducerat.

5. Pensla utan palmolja

Välj en ekologisk och närproducerad grillolja, till exempel gjord på raps. Om den består av palmolja bör den vara certifierad enligt RSPO, Roundtableof Sustainable Palm Oil.

6. Gör medvetna matval

Även genom att göra medvetna matval kan du göra en insats för naturen, klimatet och djurens välfärd. Vill du grilla kött så kan Världsnaturfondens köttguide ge vägledning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.