Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klimatbovarna ska hittas – från rymden

Greta Thunberg: ”Klimat och hälsa hänger ihop”
Vissa fabriker är omedvetna om problemet.
Foto: Frank Augstein / AP
Flera länder släpper ut för mycket växthusgaser.
Foto: KNMI/ESA HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Satelliter ska hitta ”superutsläppare” – aktörer som släpper ut mycket växthusgaser.

– Vi måste kunna upptäcka utsläpp från enskilda anläggningar, säger projektets initiativtagare Riley Duren till BBC.

Under de närmsta tio åren ska en satellitkonstellation hjälpa till att hitta klimatbovar, rapporterar BBC. Konstellationen ska söka efter platser och aktörer som släpper ut särskilt mycket koldioxid och metan.

Olja- och gasfabriker som står för stora utsläpp av växthusgaser är i många fall omedvetna om problemet och tar tacksamt emot hjälp.

Initiativtagare är den amerikanska volontärorganisationen Carbon Mapper och sateliterna på cirka 150-200 kilo kommer byggas och flygas av Planet company. 

”Vi har lärt oss att det inte är tillräckligt”

Idén är inte ny, men de befintliga rymdsatelliterna fungerar inte helt optimalt. 

De känner av metan över större områden, men inte över mindre. Om till exempel en rörledning läcker skulle satelliten inte upptäcka det. Det vill Carbon Mapper göra något åt genom att använda sensorer med högupplösningskameror som dagligen kan leverera bilder.

– Vi har lärt oss att det inte är tillräckligt att endast bevaka länder. Vi måste också kunna upptäcka utsläpp från enskilda anläggningar om vi ska kunna påverka samhället, säger Riley Duren, Carbon Mappers VD och forskare vid University of Arizona till BBC.

Projektet stöttas av flera filantroper, men också av staten Kalifornien som behöver minska sina utsläpp med 40 procent fram till 2030 och för att nå koldioxidneutralitet.

Projektet lanseras om två år då Planet company kommer skicka ut två satellitprototyper. 

Så här har jorden förändras senaste 37 åren.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.