Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klimatbonusen tog slut – får nu 400 miljoner

Foto: ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Foto: DAVID JAKOBSSON

Klimatbonusen kostade två miljarder och tvingades till paus.

Nu skjuts ytterligare pengar till.

– Cirka 9 000 fordon ligger och väntar på att bli prövade för klimatbonus. Vi kommer återuppta arbetet så fort vi får klartecken från regeringen, säger Torbjörn Bülow, enhetschef på Transportstyrelsen i ett pressmeddelande. 


När du har läst hela texten får du gärna dela med dig av tankar och kommentarer i fältet längst ner.

Den som köper en ny bil som har koldioxidutsläpp på högst 70 gram per kilometer har rätt till en klimatbonus. För detta beviljades Transportstyrelsen i år ett anslag – som efter det stora intresset snabbt tog slut. 

Nu skriver Transportstyrelsen i ett pressmeddelande att riksdagen fattat ett beslut om att skjuta till pengar – den här gången 400 miljoner kronor. Därför kan arbetet med att betala ut klimatbonusar återupptas. 

Nästa steg i processen är att Transportstyrelsens regleringsbrev behöver uppdateras med det nya beloppet. Regeringen kan tidigast besluta om ändringen den 10 december. 

Bonusens belopp påverkas av flera faktorer och kan som högst vara 60 000 kronor. Bonusen ska betalas ut tidigast sex månader efter första registreringsdatum.

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.