Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Klimataktivister hotades att sparkas från Amazon

Ny rapport: Så hotas USA av klimatförändringarna.
Amazongrundaren Jeff Bezos.
Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / AP TT NYHETSBYRÅN
Klimataktivister på en demonstration i New York.
Foto: SAM SIMMONDS / POLARIS POLARIS IMAGES

Anställda krävde att Amazon ska bli klimatneutrala – då ska e-handelsjätten ha hotat med att ge dem sparken.  

Det uppger gruppen ”Amazon employees for climate change” på Twitter.

Det var i förra veckan som klimataktivisterna anställda vid Amazon gick ut med ett pressmeddelande på Twitter, där de hävdade att arbetsgivaren hotat några personer med uppsägning på grund av deras engagemang. 

Gruppen har bland annat krävt att Amazon ska bli klimatneutrala år 2030, att de slutar finansiera klimatförnekande lobbyister och politiker, samt organiserat en klimatstrejk för tusentals anställda i september.

E-handelsjätten ska ha hävdat att deras engagemang – och det faktum att de uttalar krav på sin arbetsgivare i medier – bryter mot företagets policy. 

”Hur kommer världen minnas Jeff Bezos?”

”Hur kommer världen minnas Jeff Bezos i en era av klimatnödläge? Kommer han använda sin enorma ekonomiska styrka för att bidra, eller inte? Världen brinner och är i desperat behov av klimatledarskap. Sluta tysta anställda som talar ut”, skriver gruppen.

Enligt en talesperson vid Amazon liknar policyn många andra bolags, och att man snarare gjort det enklare för anställda att uttala sig i media i samband med att policyn nyligen uppdaterats, rapporterar BBC.

– Som vid alla företag kan en anställd få ett meddelande från vår HR-avdelning om vi får reda på att policyn inte följs.

Amazon satte även nya klimatmål i september, om att företaget ska använda 100 procent förnybar energi år 2030 och vara klimatneutrala 2040, vilket klimatgruppen på bolaget tar på sig äran för.

Här är sex positiva klimatförändringar som väcker hopp

Här är sex positiva klimatförändringar som väcker hopp.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.