Klädjättar kopplas till skövling av regnskog

Livsviktiga Amazonas släpper ut allt mer koldioxid.
Boskap på ett bränt landområde i delstaten Amazonas i Brasilien år 2019.
Foto: ANDRE PENNER / AP TT NYHETSBYRÅN

Lädervaror hos ledande modekedjor och klädmärken riskerar att bidra till avskogningen i Amazonas.

Det visar en ny studie som The Guardian rapporterar om.

Enligt studien har fler än 50 kedjor och märken, som H&M, Zara, Adidas, Nike och New Balance, kopplingar till verksamhet som bidrar till skogskövling i Amazonas.

Det handlar om varor av läder, exempelvis väskor, plånböcker och skor, som importerats från Brasiliens största läderexportör JBS.

Enligt studien är JBS känt för sin inblandning i skövlingen av Amazonas. JBS har satt som mål att inte bidra till avskogningen alls år 2035, men miljögrupper anser att åtagandet är otillräckligt, skriver The Guardian.

Flera av företagen som pekas ut i studien har antagit policyer om att inte bidra till avskogning.

– Med tanke på att en tredjedel av företagen har någon form av policy på plats hade man kunnat vänta sig att det skulle ha en påverkan på avskogningen, säger Gregg Higgs på organisationen Stand.earth, som ligger bakom studien, till The Guardian.

Boskapsuppfödning kopplas till skövling

Analysen bevisar inte en direkt länk mellan varje klädmärke och avskogningen, utan forskarna har undersökt kopplingar som ökar sannolikheten för att varorna har sitt ursprung på nötboskapsrancher i Amazonas.

Uppfödningen av nötboskap har pekats ut som den enskilt viktigaste faktorn bakom avskogningen av området. 

Amazonas har de senaste åren härjats av enorma skogsbränder, och landets regering har fått hård internationell kritik för att inte göra mer för att stoppa dem. Bränderna har lett till allvarlig påverkan både på växt- och djurlivet och på den ursprungsbefolkning som bor i området.

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.