Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kläder ger mer utsläpp än flyg och sjöfart

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Klädindustrin genererar mer växthusgaser än vad flyget och sjöfarten gör tillsammans, enligt FN:s handelsorgan Unctad, rapporterar SVT Nyheter.

Enligt en rapport som släpps i dagarna från Stiftelsen för miljöstrategisk forskning (Mistra) sker 80 procent av klimatutsläppen vid klädtillverkningen, som omfattar allt från bomullsodlingar till textilfabriker.

I snitt köper svensken 13 kilo kläder per år och slänger 8 kilo. Massproduktion i kombination med billig arbetskraft har lett till billigare kläder. Samtidigt har modeindustrin vaknat till på olika sätt, där det i dag finns flera initiativ för hållbart mode.

Under de senaste åren har arbetsvillkoren och miljöpåverkan i textilbranschen hamnat på agendan. Men frågan om hur klimatet påverkas har inte fått lika mycket uppmärksamhet.

– Det bästa du kan göra för att handla kläder hållbart är att ta cykeln till din lokala andrahandsaffär, säger Malin Wennberg, kommunikationschef på Mistra Future Fashion, ett forskningsprogram om hållbart mode, till SVT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.