Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kinesiska fabriker släpper ut förbjudet ämne

Shenyang i nordöstra Kina.
Foto: EPA

Fabriker i Kina släpper ut stora mängder förbjuden gas som förstör ozonlagret, hävdar forskare i en ny studie.

Industrier i nordöstra Kina har fortsatt släppa ut den kemiska gasen CFC-11, trots att den numera är förbjuden, skriver forskare i en studie som publiceras i tidskriften Nature.

CFC-11 användes flitigt under 1970- och 80-talen i tillverkningen av kylskåp och isolering. Men 1987 förbjuds gasen, då den fanns påverka ozonlagrets utbredning negativt. Ett stort hål i ozonlagret ovanför Antarktis upptäcktes på 80-talet, skriver BBC.

Fram till 2012 kunde forskare konstatera att förekomsten av CFC-11 i världen hade minskat stadigt, men att den trenden bröts mellan 2013 och 2017.

Motsvarar 5 000 ton koldioxid

Nu har forskarna lyckats hitta anledningen: industritäta områden i nordöstra Kina har fortsatt släppa ut tusentals ton CFC-11.

– Våra mätningar visade höjda värden i föroreningar i luft från industrialiserade områden i Kina, säger Sunyoung Park, en av forskarna som bidragit till studien.

CFC-11 är en av de mest kraftfulla kemiska ämnena som förstärker växthuseffekten på jorden. Till exempel skriver forskarna i studien att ett ton CFC-11 motsvarar 5 000 ton koldioxid.

För 20 år sedan utgjorde CFC-11 10 procent av de mänskligt skapade utsläppen i världen, skriver The Guardian.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.