Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kinesiska fabriker släpper ut förbjudet ämne

Shenyang i nordöstra Kina.
Foto: EPA

Fabriker i Kina släpper ut stora mängder förbjuden gas som förstör ozonlagret, hävdar forskare i en ny studie.

Industrier i nordöstra Kina har fortsatt släppa ut den kemiska gasen CFC-11, trots att den numera är förbjuden, skriver forskare i en studie som publiceras i tidskriften Nature.

CFC-11 användes flitigt under 1970- och 80-talen i tillverkningen av kylskåp och isolering. Men 1987 förbjuds gasen, då den fanns påverka ozonlagrets utbredning negativt. Ett stort hål i ozonlagret ovanför Antarktis upptäcktes på 80-talet, skriver BBC.

Fram till 2012 kunde forskare konstatera att förekomsten av CFC-11 i världen hade minskat stadigt, men att den trenden bröts mellan 2013 och 2017.

Motsvarar 5 000 ton koldioxid

Nu har forskarna lyckats hitta anledningen: industritäta områden i nordöstra Kina har fortsatt släppa ut tusentals ton CFC-11.

– Våra mätningar visade höjda värden i föroreningar i luft från industrialiserade områden i Kina, säger Sunyoung Park, en av forskarna som bidragit till studien.

CFC-11 är en av de mest kraftfulla kemiska ämnena som förstärker växthuseffekten på jorden. Till exempel skriver forskarna i studien att ett ton CFC-11 motsvarar 5 000 ton koldioxid.

För 20 år sedan utgjorde CFC-11 10 procent av de mänskligt skapade utsläppen i världen, skriver The Guardian.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.