Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kinas nya plan kan avgöra klimatmålen

Målet med agenda 2030 är att avskaffa extrem fattigdom, minska ojämlikheter och orättvisor i världen, främja fred och rättvisa, lösa klimatkrisen.
Kinas president Xi Jinping siktar på nollutsläpp 2060.
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK / CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Kina står för 28 procent av världens utsläpp av växthusgaser.
Foto: SAM MCNEIL / AP TT NYHETSBYRÅN

Kinas nya femårsplan kan avgöra om världen når klimatmålen.

I höstas meddelade president Xi Jinping överraskande att landet siktar på netto noll i utsläpp 2060.

Om målet att minska utsläpp av växthusgaser är förankrat i den nya ekonomiska planen ökar chanserna att stoppa den globala uppvärmningen, säger experter.

Kinas femårsplaner drar upp riktlinjerna för den gigantiska enpartistatens ekonomiska utveckling och för dess mål vad gäller samhälle och miljö. På fredagen presenteras den 14:e femårsplanen sedan 1953 – och världen väntar med spänning. 

– Kina står i fokus för ekonomisk tillväxt under det kommande avgörande årtiondet ... planen är av helt central betydelse för världens framtid, säger klimatekonomen Nicholas Stern till Guardian. 

Släpper ut mest

Kina är det land som släpper ut mest växthusgaser och är världens näst största ekonomi efter USA. Fram till slutet av det här årtiondet måste världens utsläppa minska med 50 procent om de globala klimatmålen ska nås – och Kinas roll är därför avgörande.

Kinas president Xi Jinping överraskade världen när han under FN:s generalförsamling i september förklarade att hans land siktar på nettonollutsläpp 2060. Det innebar en kraftig höjning av Kinas ambitioner. 

Tidigare hävdade Kina att det är den industrialiserade västvärlden som först måste minska sina utsläpp medan växande ekonomier som Kina, Indien och Brasilien har rätt att öka sina, skriver Guardian

Xi Jinping sade i FN att Kina skulle fortsätta att öka sina utsläpp, men nå en topp före 2030 och sedan minska.

”Måste vända nedåt”

Samtidigt ligger det kinesiska noll-målet 40 år framåt i tiden, medan experter säger att utsläppen av koldioxid måste minska redan de närmaste åren.

– För att nå Parisavtalets mål måste utsläppen vända nedåt de närmaste åren. Realistiskt sett kan det inte ske om inte Kinas utsläpp börjar minska, säger Nicholas Stern.

Om Kina når en topp 2030 och först då börjar minska sina utsläpp är det för sent att nå Parismålen, enligt experter. De vill se det ske 2025 och anser det vara realistiskt.

”2025 realistiskt mål”

– Alla kinesiska modeller pekar på att det är realistiskt att nå toppen 2025 och det är inte för sent. Men runt 2030 är för sent, det råder inget tvivel om det, säger Laurence Tubiana, chef för Europeiska klimatstiftelsen och den franske diplomat som ledde förhandlingarna om Parisavtalet, till Guardian.

Frågan om vilket år de kinesiska utsläppen ska vända nedåt lär inte få ett detaljerat svar i fredagens femårsplan, skriver Guardian. Däremot kommer den att slå fast Kinas tillväxtmål samt ge indikationer på landets miljö- och klimatmål.

LÄS MER: Kina ökar utsläppen – när världen minskar 

LÄS MER: Efter minskningen: Utsläpp av växthusgaser ökar igen 

LÄS MER: Larmet om golfströmmen: Är svagare än på 1 600 år 

Se också:

Vi reder ut skillnaden på klimat och väder.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.