Kinas drag i extrema värmen – sår regnmoln

Värsta regnovädren på 60 år drabbade södra Kina i juni i år
Den viktiga Yangtzefloden har torkat upp på sina håll i Kina efter den extrema värmeböljan.
Foto: NEWSCOM / FEATURECHINA/NEWSCOM/SIPA USA SIPA USA
Torkan i Yangtzefloden påverkar bland annat tillgången på dricksvatten.
Foto: NEWSCOM / FEATURECHINA/NEWSCOM/SIPA USA SIPA USA

Kina har drabbats av svår torka efter den värsta värmeböljan i landet hittills.

Den viktiga Yangtzefloden har torkat upp på sina håll vilket har lett till att skördar förstörs och många har svårt att få tillgång till dricksvatten.

Nu ska landet ”så” moln genom att skicka upp silverjodidstavar, skriver CNN

Landets vattenresursministerium meddelade under onsdagen att torkan i Yangtzefloden ”negativt påverkar dricksvattentryggheten för landsbygdsbefolkningen och boskapen och tillväxten av grödor.”

CNN skriver att värmeböljan som drabbat Kina är den värsta i landet hittills, nu har Hubei som senaste provins meddelat att de kommer så moln med hjälp av silverjodidstavar vilka ska framkalla nederbörd.

De funkar genom att stavarna, i samma storlek som cigaretter, skjuts in i moln som redan finns. Silverjodidstavarna bildar då tillsammans med molnet iskristaller som ska få molnet att producera mer regn. 

Molnsådd har funnits sedan 1940-talet och Kina har det största programmet för detta världen, skriver CNN. 

Situationen kan förvärras 

Minst 4,2 miljoner människor i Hubei-provinsen har drabbats av den svåra torkan som pågått sedan i juni. Mer än 150 000 människor, bara i Hubei, har nu svårt att få tillgång till dricksvatten och 400 000 hektar grödor har skadats.

Värmeböljan har varat i en bra bit över 60 dagar, vilket är den längsta på 60 år, sedan man började mäta fullständiga uppgifter, uppgav det nationella klimatcentret i måndags då värmeböljan pågått i 64 dagar. 

De varnade då också för att den kunde förvärras under de kommande dagarna.

”Värmeböljan den här gången är långvarig, bred i omfattning och stark i extremiteter” stod det i uttalandet, enligt CNN.

Under onsdagen utfärdade Kina den högsta varningen för värme i minst 138 län och städer och ytterligare 373 har fått den näst högsta.

SD enda partiet som inte står bakom klimatmålen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.