Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kina bygger världens största flytande solfarm

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Det statligt ägda kinesiska företaget China Three Gorges New Energy Co. bygger världens största flytande solfarm. Bilden föreställer inte det aktuella bygget i Kina.

Kina bygger världens största flytande solfarm.

Kraftverket kommer att drivas ovanpå en gammal kolgruva och ha en kapacitet på 150 megawatt, enligt sajten EcoWatch.

Det statligt ägda kinesiska företaget China Three Gorges New Energy Co. bygger världens största flytande solfarm, skriver EcoWatch. Anläggningen kommer att flyta på en sjö som bildats på en kollapsad kolgruva i staden Huainan, östra Kina.

Solfarmen kommer att ha en kapacitet på 150 megawatt och blir därmed världens största i sitt slag. Det nuvarande största är beläget i samma stad och har en kapacitet på 40 megawatt. Även den solfarmen flyter ovanpå en gammal översvämmad kolgruva.


LÄS MER: Regeringen ökar stödet till solenergi


Den nya anläggningen är en del av Kinas satsning på förnybar energi. Anläggningen uppges kosta 151 miljoner dollar att bygga. Arbetet påbörjades i juli och anses ha flera positiva effekter, skriver EcoWatch.

Kina är världens största producent av solkraft

Exempelvis får Kina återigen användning för den icke fungerande kolgruvan i Huainan. Enligt World Economic Forum är flytande solpaneler också mer effektiva än andra eftersom de kyls ner av vattnet.

Anläggningen hjälper Kina att genomföra en övergång från kolkraft. Bilden föreställer inte det aktuella bygget.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Anläggningen hjälper dessutom Kina att genomföra en övergång från kolkraft, där landet i dag är världens största tillverkare. Men Kina är också världens största producent av solkraft och planerar att investera minst motsvarande 361 miljarder dollar i förnybar energi till år 2020.


LÄS MER: Katastroflarmet: 15 000 forskare varnar människan 


År 2015 spenderade Kina mer än dubbelt så mycket pengar som USA på förnybar energi, enligt sajten Global Citizen.

Sedan år 2013 har landet lyckats halvera sin kolkonsumtion – men konsumerar i dag lika mycket kol som resten av världen tillsammans, skriver Global Citizen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.