Att havets krafter kan slå hårt mot delar av Vellinge är väldokumenterat och beror framför allt på att Falsterbonäset har en förhållandevis låg marknivå. Än så länge är det inget större problem - men kan leda till översvämningar i framtiden när havsnivån stiger.
Enligt klimatrapporter väntas Vellinges havsnivå stiga med lite drygt en halv meter de kommande 50 åren, vilket Trelleborgs Allehanda har rapporterat om.
– Vellinge har 36 000 invånare och lite drygt 20 000 av dessa bor i områden som kan påverkas av stigande havsnivåer. Så det ligger i kommunen intresse att bygga skyddsvallarna och ge ett skydd åt sina invånare, säger samhällsbyggnadschef Anna Möller.
Bara de senaste veckorna har stora delar av södra Sverige lamslagits av översvämningar och extrema väder. Såväl Laholm som Halmstad har drabbats av stigande vattenflöden, liksom Ljungby och Hyltebruk, där 91-åriga Anna-Lisa fick se sin trädgård slukas av stora vattenmassor.
Att södra Sverige drabbas extra hårt är ingen slump. I delar av syd pågår inte längre någon markhöjning, vilket innebär att det inte längre finns någon naturlig kompensation när havet stiger upp mot marknivån.
– Det gör att stigande havsnivå kan märkas av mer här än i till exempel i Stockholm, berättar Anna Möller.
Vill komma i gång 2022
Det rör sig inte om någon meterhög skyddsvall som ska ringla ett varv runt hela Vellinge. På sina håll kommer skyddsvallen bara bli någon enstaka decimeter hög och knappt synlig.
– Det är alltid svårt för oss att kommunicera ut hur hög skyddsvallen ska bli. Det kommer bero på hur hög själva marknivån är, men den ska sträcka sig ungefär tre meter över havsnivån, säger Anna Möller.
Upp emot 160 miljoner kronor kan själva anläggningen av skyddsvallen komma att kosta. Men kostnadsberäkningarna försvåras av att projektet ligger långt fram i tiden: allra tidigast om tio år kan översvämningsskyddet börjar stå färdigt.
Dessutom är det oklart om bygget kommer att komma i gång alls. Det pågår nämligen en process i Mark- och miljödomstolen, som någon gång kring mars eller april kommer avgöra om skyddsvallen får byggas eller inte.
– Vi räknar med att komma i gång med själva bygget tidigast någon gång under 2022, säger Anna Möller.
Risk för översvämningar
Vellinge kommun påbörjade arbetet med skyddsvallen redan 2013. Bara fyra år senare drabbades kommunen av en rejäl översvämning när havsnivån kring Näset nådde den högsta nivån i modern tid - och en rad fastigheter översvämmades.
– Detta är ingenting som bara är ett problem för framtiden. Redan i dag har vi tillfälliga högvatten som är långt över normala nivåer, säger Anna Möller.
På vilket sätt kan högvatten ställa till det för era kommuninvånare i dag?
– I ett värsta scenario kan bostäder bli översvämmade och drabbas av vattenskador. När vi hade nivåer långt över det normala 2017 drabbades Skanör allra värst.
Det är dock inte alla i Vellinge som önskar att få en skyddsvall i närheten av sin fastighet. Sedan tidigare har projektet fått skarp kritik från några boende, som oroar sig för skymd utsikt och ökad insyn.
Länsstyrelsen har dessutom uttryckt en oro över hur djurlivet kan påverkas av skyddsvallen.
– Vi har försökt gå till mötes i de fall där det har varit möjligt, säger Anna Möller.