Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kassörskan och Ica-handlaren om skatten på plastkassar

Genom att beskatta plastkassarna beräknas statskassan få intäkter på 2,1 miljarder kronor.
”Jag har svårt att se att några av våra kunder kommer klaga”, säger butiksbiträdet Lisa Hansson.Foto: Privat / Privat
Ica-handlaren Lennart Holmgren har drivit Ica Maxi Hälla i Västerås i 19 år.
Skatten på plastbärkassar ses både som en utmaning och som någonting positivt.Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Lennart Holmgren är handlare för Ica Maxi Hälla i Västerås. 

Han ser skatten på plastbärkassar som en utmaning. 

– Jag tror att när statsmakten hittar på saker som påverkar oss så tror jag att man börjar tänka utanför boxen och hitta bra lösningar för miljön, säger Lennart Holmgren. 

Butiksbiträdet Lisa Hansson, 30, säger: 

– Jag tror verkligen att det bara kommer vara positivt. 

I maj nästa år ska skatten på plastbärkassar införas. Den innebär 3 kronor per plastkasse och 30 öre för de mindre plastpåsarna, som bland annat används för frukt. 

Branschorganisationen Livsmedelshandlarna menar att skatten är dålig, rentav kontraproduktiv eftersom den kan styra om konsumtionen till papperskassar som ska ha 43 gånger så hög miljöpåverkan som plastpåsar. 

Lennart Holmgren är handlare för Ica Maxi stormarknad Hälla i Västerås. 

– Jo, vi har sett att kunder väljer papperskasse i stället för plastkasse. Det är en hållbarhetsfråga då det går åt mer skadliga ämnen per papperskasse, säger han. 

En praktisk fråga blir om kunder börjar packa fruktpåsarna fulla med diverse frukter och grönsaker som kassören sedan måste lyfta ur och väga var för sig. 

Vissa kunder lägger grönsaker direkt på bandet

Det problemet finns redan, åtminstone delvis, enligt Lisa Hansson som är butiksbiträde på Coop i Björkhagen, i södra Stockholm. 

– Det är redan lite så att folk lägger alla grönsaker ihop, eller olika färger på paprika i samma på fast de kostar olika, men det händer inte så ofta. I stället är det en del som inte tar några påsar alls utan lägger upp det direkt på bandet. Det blir ju lite krångligare för grönsakerna rullar runt och så. Men hellre det än att det tas massa påsar, tycker jag, säger Lisa Hansson. 

Lennart Holmgren tror inte heller att problemet med tungt packade småpåsar kommer bli stort. 

– Det är klart att det blir jobbigt. Men samma problematik har vi på bröd då man tar en påse och lägger ner lite olika bullar. Ofta frågar kassapersonal vad du har i påsen men ibland öppnar man för att titta. Det finns en risk i det hela, att det tar längre tid och blir mer jobb för kassören, säger han.  

”Det jag får eftersträva är ett annat material än plast”

Han ser det som sin och kollegernas uppgift att hitta andra lösningar när skatten införs. 

– Jag tror vi får leta andra alternativ till kunder som känns hållbara i slutändan. Det jag får eftersträva är ett annat material än plast, och det är naturligtvis en utmaning för alla som jobbar med det här. 

Vad skulle det kunna vara för typ av material? 

– Jag har inte den blekaste. Så fort man säger något i den här frågan får man höra att alternativet skulle påverka miljön lika mycket eller mer. Men det är en utmaning till alla oss som jobbar med detta, inte minst till våra leverantörer. Norrmännen har ju kommit på att man kan borra djupa hål i norska havet och nordatlanten för att plöja ner överskott av koldioxid, säger Lennart Holmgren som exempel på nytänkande. 

– Jag tror att när statsmakten hittar på saker som påverkar oss så tror jag att man börjar tänka utanför boxen och hitta bra lösningar för miljön. 

Lisa Hansson: ”Tror inte alls det blir ett större problem”

Lisa Hansson välkomnar skatten. 

– Jag tror verkligen att det bara kommer vara positivt. Jag har svårt att se att några av våra kunder kommer klaga och fråga efter de små plastpåsarna. Vi har också redan papperspåsar som alternativ vid frukt och grönt som folk ofta väljer, så jag tror inte alls det blir ett större problem. Och många har köpt nätpåsar som går att använda flera gånger, säger hon. 

Så tycker konsumenterna

1) Vad tycker du om att plastkassarna blir dyrare? Har du själv ändrat ditt beteende kring kassarna i mataffären?

2) Vad tycker du om att även de mindre plastpåsarna, som används till frukt och grönsaker, beskattas?

Elisabeth Palombe.Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Elisabeth Palombo, 63, konsult, Stockholm:

1) – Det är bra när det kommer till miljömedvetenheten. Men jag tror att folk fortfarande kommer att köpa plastkassar om de är på språng och inte har tänkt på att ta med sig en egen kasse. Jag har blivit mycket mer miljömedveten de senaste åren och har oftast med mig tygkassar i väskan.

2) – Man behöver hitta en annan lösning, köper man ett kilo äpplen måste man ju ändå lägga dem i en sådan påse. Det känns som att en kostnad för de små påsarna gynnar försäljarna, snarare än ger en effekt för miljön. Kostnaden för de stora påsarna tror jag ger en mer kännbar effekt.

Eva Olsson.Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Eva Olsson, 70, pensionär, Stockholm:

1) – De kan ta tio kronor för påsarna tycker jag, för vi behöver få bort dem. Jag tror att det gör skillnad för miljön, det handlar om att göra det till en vana. Jag har haft med tygkassar till affären under de senaste fem-sex åren.

2) – Det är bra, absolut. Man kan ta med tygpåsar till frukten och grönsakerna också.

Erik Törnebom.Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Erik Törnebom, 33, läkare, Stockholm:

1) – Jag förstår idén bakom, men det låter mer som signalpolitik än något som ger en meningsfull effekt. Jag funderade ett tag på att skaffa tygkassar, men landade i att jag ändå återanvänder plastkassarna som soppåsar. Tar man med sig tygkassar till mataffären kommer man ändå att behöva köpa påsar till soporna.

2) – Det tror jag ger en större effekt, för de små påsarna använder man ju inte till något annat efteråt. Kanske kan det göra att färre köper plastpåsar för enstaka grönsaker. Jag själv använder dem sällan om jag inte köper väldigt mycket av något, de kan man klara sig utan.

Så tyckte några shoppare om nya priset på matkassar.