Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Atomgrav riskerar att spricka – i Stilla havet

Betongkistan som byggdes 1980 på Enewetak-atollen. Foto: US Defense Special Weapons Agency/Wikimedia
Molnet från ett test av en atombomb i Stilla havet 1952. Foto: Science Photo Library

En betongkista som byggdes efter USA:s tester av vätebomber i Stilla havet på 1940- och 50-talet riskerar att läcka radioaktivt material ut i havet, säger FN:s generalsekreterare António Guterres.

Mitt under kalla kriget testade USA vätebomber i glesbefolkade områden i Stilla havet. Från 1946 till 1958 genomfördes flertalet tester av bomberna, som var 1 000 gånger kraftfullare än de atombomber som släpptes över Hiroshima under andra världskriget.

Efter internationella påtryckningar fick till slut USA sluta med testerna. Men då återstod stora mängder radioaktivt avfall.

1977 började amerikanska myndigheter städa upp efter kärnvapentesterna. En hel del av det radioaktiva avfallet – i form av exempelvis aska och jord – dumpades i en krater i Enewetak-atollen, som tillhör Marshallöarna. Ovanpå kratern byggdes tre år senare en slags betongkista.

Inte permanent kista

Men kistan var aldrig tänkt att vara permanent.

Redan 2017 beskrev australiska ABC hur betongkistan i Stilla havet hade börjat gå sönder och läcka radioaktivt material. Bland annat plutonium-239, som har en halveringstid på 24 100 år.

Myndigheterna på Marshallöarna har dock inte de ekonomiska musklerna att laga den, rapporterar Washington Post. Detta gör den utsatt för stormar eller stigande vattennivåer.

”Stilla havet har varit ett offer”

FN:s generalsekreterare Antóntio Guterres besökte i torsdags Fiji och tog då upp risken för att betongkistan i Stilla havet kan läcka.

– Jag har precis pratat med Marshallöarnas president (Hilda Heinie), som är väldigt oroad för att det finns en risk att radioaktivt material i en kista i området läcker, sa han, enligt CBS News.

FN-chefen är på en turné i Stilla havsområdet för att ta upp frågor om klimatförändringar. Under sitt besök menade han att boende i regionen fortfarande måste leva med efterspelet till bombtesterna.

– Stilla havet har varit ett offer historiskt, vilket vi alla vet. Konsekvenserna av detta har varit ganska dramatiskt sett till hälsa och sett till att vatten har förgiftats i vissa områden, sa Antóntio Guterres.