Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Karin, 53: Så förändrades mitt liv när jag blev klimatsmart

Karin Westin bestämde sig för att på allvar börja leva en hållbar livsstil för 6 år sedan.
Foto: Privat
Ett av stegen mot en hållbar livsstil var att börja äta mer vegetariskt och veganskt.
Foto: LENNART REHNMAN

Det blev en hel del förändringar i 53-åriga Karin Westins liv när hon bestämde sig för att på allvar börja leva en hållbar livsstil för 6 år sedan. Och det var hennes barn som fick henne att ta steget. 

– Den generationen är ju mer medveten, och de är ju tyvärr även de som ska leva med de misstag som vi tidigare generationer har gjort i samhället. De ifrågasätter mer av den livsstilen vi har, och det var en stor inspiration för mig, säger hon.

Det började för sex år sedan. Efter många samtal med sina vuxna barn bestämde sig till slut Skånebon Karin Westin, 53, att det var dags att ta steget: hon skulle börja leva en hållbar livsstil. 

– Den generationen är ju mer medveten, och det är ju tyvärr även de som ska leva med de misstag som vi tidigare generationer har gjort i samhället. De ifrågasätter mer av den livsstilen vi har, och det var en stor inspiration för mig, säger hon.

– Jag var nog lite lat innan det. Jag åkte bil till jobbet, ville ha det bekvämt, handlade en del onödiga saker och tänkte inte så mycket mer än så.


LÄS ÄVEN: Bloggaren Emma: Så lever du klimatsmart med småbarn


"Första året hände jättemycket"

Vissa saker tog Karin tag i direkt. Hon slutade åka bil till jobbet, köpte ett busskort och slutade flyga. Andra saker har ökat allt mer sedan dess, hon har börjat odla och äta både mer vegetariskt och veganskt. 

– Första året hände jättemycket med vår livsstil. Min man var lite mer svårflirtad och tyckte nog att jag var lite jobbig. Det blev många diskussioner i mataffären, men det har ändrats – nu jagar vi båda gröna lappar i stället för röda. 


LÄS ÄVEN: Testa dig själv – hur klimatsmart är du?


Karin startade klimatblogg

Karin Westin startade bloggen "Klimatglad" där hon delade med sig av sin resa. Mat har länge varit ett stort intresse, och därför blev nya recept och matvanor en naturlig del i den nya vardagen. I dag hoppas hon att hon kan inspirera andra att också försöka leva en mer hållbar livsstil.

– Jag tror att det är viktigt att man har en positiv approach till det. När man pratar klimat blir det lätt tungt och man får skuldkänslor. Men jag vill tänka att det ju faktiskt är mycket man kan göra – och att det lilla faktiskt gör skillnad i det stora, oavsett om grannen också återvinner eller inte, säger Karin Westin och tillägger:

– Det är också viktigt att komma ihåg att ingen är perfekt. Man får göra sitt bästa helt enkelt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.