Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kändisarnas varning till Biden – om Bolsonaro

Se 37 år av dramatiska förändringar i nya funktionen.
Jair Bolsonaro.
Foto: ERALDO PERES / AP TT NYHETSBYRÅN
Joe Biden.
Foto: AL DRAGO / CNP / POLARIS POLARIS IMAGES
Katy Perry.
Foto: BACKGRID US / STELLA PICTURES BACKGRID US
Jane Fonda.
Foto: XAVIER COLLIN/IPA/SPLASH NEWS / XAVIER COLLIN/IPA/SPLASH NEWS/IB SPLASH NEWS
Leonardo Di Caprio.
Foto: FAME FLYNET FRANCE / STELLA PICTURES / FAME FLYNET SWEDEN
1 / 7

Under president Jair Bolsonaros tid vid makten har skogsskövling och koldioxidutsläpp ökat i Brasilien.

Nu lovar ”Tropikernas Trump” att mängden skog inte ska minska alls om tio år.

Men kritiker varnar USA:s president Joe Biden för att ingå ett avtal med Bolsonaro rapporterar CNN.

”Bolsonaro är inte lösningen”, skriver ett stort kändisuppbåd i ett brev till presidenten.

I Brasilien finns nästan en femtedel av världens kvarvarande regnskogar. Hela 59 procent av landets yta täcks av skog, som har stor betydelse för att bromsa den globala uppvärmningen genom att suga upp koldioxid.

Under en period var Brasiliens miljöpolitik i framkant, skriver CNN.

Enligt Brasiliens nationella institut för rymdforskning minskade landet sin årliga avskogning med nästan tre fjärdedelar mellan 2004 och 2013. När Braslien skrev på Parisavtalet 2015 åtog man sig att minska sina utsläpp av växthusgaser med 37 procent.

Men med Jair Bolsonaro, landets president sedan 2019, har vindarna vänt. Under ledning av ”Tropikernas Trump” har både avskogning och utsläpp ökat. 

Hollwoods varning

Bolsonaro har nyligen lovat USA:s president Joe Biden att arbeta mot att landet inte ska ha någon avskogning alls år 2030. Både i Brasilien och USA har klimataktivister och politiker varnat för att utfästelsen bara är tomma ord och att Biden inte bör ingå ett avtal med honom.

Även delar av Hollywood är engagerat i kampanjen. I ett brev till Biden, undertecknat av filmstjärnor som Leonardo DiCaprio, Jane Fonda och Sigourney Weaver, och artister som Katy Perry och Roger Waters, heter det bland annat:

”Vi delar din uppfattning att man måste handla skyndsamt mot hoten mot Amazonas, mot vårt klimat och mot mänskliga rättigheter, men ett avtal med Bolsonaro är inte en del av lösningen.”

Bolsonaros miljöminister Ricardo Salles har sagt till inhemska medier att han kommer att be om en miljard dollar i bistånd från USA och andra länder för att minska avskogningen. USA har inte gett klartecken för att utöka sitt bistånd.  

Men enligt CNN är det knappast bara brist på finansiering som ligger bakom Brasliens svaga miljöpolitik. En tredjedel av de pengar som avsatts för att bekämpa avskogningen sedan 2018 har förblivit oanvända och har återgått från miljödepartementet till finansdepartementet.

Samtidigt har 600 tjänstemän i landets miljöförvaltning skrivit under ett brev där de beskriver hur deras befogenheter att utfärda böter för miljöbrott har begränsats. 

Utsläppen kan öka

Regeringen gick också nyligen ut med sitt första officiella mål för avskogning. År 2022 ska nivån vara 16 procent högre än den var året innan Bolsonaro tillträdde, om än lägre än dagens nivå. 

Brasiliens uppdatering av landets mål för utsläpp av växthusgaser ger också utrymme för högre utsläpp än vad man lovade i Parisavtalet. Enligt det statliga universitetet i Minas Gerais använder regeringen en föråldrad beräkningsmodell som gör att man kan släppa ut 400 miljoner ton mer växthusgaser än vad Brasilien lovade när man skrev på Parisavtalet.


Skogsexperten Erika Bjureby ser allvarligt på de ökande skogsbränderna i Brasilien.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.