Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kändisarnas stöd till klimatflyktingarna

Greta Thunberg sommapratade tidigare i år.
”Snälla hjälp de miljontals drabbade av översvämningarna,” skriver Greta Thunberg i ett Instagraminlägg.
Foto: VIRGINIA MAYO / AP TT NYHETSBYRÅN
Skåspelaren Priyanka Chopra uppmanar sina twitterföljare att hjälpa de drabbade i den indiska delstaten Assam.
Foto: PIP / POLARIS / PIP / POLARIS POLARIS IMAGES
Folk i Katmandu, Nepal tar bilder på den översvämmade floden Bagmati. Bilden är tagen den 21 juli och översvämningen har blockerat huvudstadens huvudmotorväg, vilket hindrar lastbilar att ta sig fram med bränsle och livsmedel.
Foto: NIRANJAN SHRESTHA / AP TT NYHETSBYRÅN
En översvämmad gata i Kathmandu, Nepal.
Foto: SUJAN SHRESTHA/SHUTTERSTOCK / SUJAN SHRESTHA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Miljoner människor har tvingats på flykt efter kraftiga översvämningar i Indien, Bangladesh och Nepal.

Greta Thunberg har utlovat över en miljon kronor till stöd för de som, enligt den 17-åriga aktivisten ”lider av de förödande konsekvenserna av klimatkrisen”.

Även Bollywoodskådisen Priyanka Chopra och hennes man, popstjärnan Nick Jonas, stöttar klimatflyktingarna.

Greta Thunberg engagerar sig i översvämningarna i Sydasien och kopplar dessa till klimatkrisen.

När hon förärandes The Gulbenkian Prize for Humanity tilldelades hon 10 miljoner kronor, och meddelade hon skulle skänka allt till olika klimatprojekt.

Nu väljer att skänka 100 000 euro – över en miljon svenska kronor – av prispengarna till biståndsorganisationer i Indien och Bangladesh. 

”Snälla hjälp de miljontals drabbade av översvämningarna i Indien och Bangladesh! Oräkneliga personer, framförallt i den globala södern, lider redan av de förödande konsekvenserna av klimatkrisen,” skriver 17-åringen på Instagram.

https://www.instagram.com/p/CDLiKGeppzS/

Försvårar försöken att stoppa corona

Över 9,6 miljoner människor i Bangladesh, Indien och Nepal har drabbats av juli månads översvämningar, och hundratals har dött, uppger Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen.

Även Priyanka Chopra och Nick Jonas stöttar klimatflyktingarna genom att skänka pengar till hjälporganisationer i den indiska delstaten Assam.

”Medan vi fortfarande har att göra med konsekvenserna av den globala pandemin, har den indiska delstaten Assam kämpat med ytterligare en stor kris. Delstaten har förstörts av översvämningar som orsakats av de kraftiga monsunregnen som påverkat livet för miljontals,” twittrar Priyanka Chopra till sina 26,3 miljoner följare. 

Regnen blir allt kraftigare

Regnsäsongen för ofta med sig monsuner och översvämningar i området, men klimatkrisen förvärrar dessa enligt experter. 

Klimatforskaren Michael Tjernström berättar för SvD att de sker allt oftare och att regnen blir allt kraftigare på grund av klimatförändringarna.

– Detta är en direkt följd av uppvärmningen i sig, det är en direkt konsekvens, säger han till tidningen.

Över 900 kvinnor har försvunnit i Peru under pandemin

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.