Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kändisarnas jätteutsläpp – dubbelt mot vanlig resa

Nyamko Sabuni om klimatavtrycket – Ebba Busch Thor vill inte svara.
Ebba Busch Thor med Micael Bindefeld
Foto: MIRIAM ALSTER
Jörgen Larsson, forskare Chalmers.
Foto: CHALMERS
Resan till Israel för Micael Bindefelds 60-årsfest har orsakat stora utsläpp per person.
Foto: MIRIAM ALSTER

Gästerna på Micael Bindefelds 60-årskalas har spenderat 114 procent av sin koldioxidbudget för 2019 – på fyra dagar.

Resan orsakade nästan dubbelt så stora utsläpp per person som en vanlig resa till Tel Aviv hade gjort.

Det chartrade planet flög nämligen hem utan passagerare – och på söndagen skickades ett tomt plan för att hämta festdeltagarna.

Tidigt på onsdagsmorgonen började kändisarna anlända till Arlanda. Bland artister och nöjesprofiler som Tomas Ledin, Lisa Nilsson, Sofia Wistam, Carola Häggqvist och Måns Herngren syntes även Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor med solhatt och rullväska. 

Klockan 08.41 lyfte det chartrade planet med merparten av de 142 inbjudna gästerna. En timme efter avfärd avslöjade födelsedagsbarnet Micael Bindefeld att destinationen var Tel Aviv.

Klockan 16.48 samma dag som planet landade på Ben Gurion-flygplatsen flögs det hem. Under söndagen flögs ett nytt plan till Tel Aviv för att hämta upp festdeltagarna.

SAS vill inte svara på om planen haft några passagerare.

– Vi kan inte ge ut uppgifter om passagerare eller vilka som var ombord. Men ja, absolut, det händer att vi flyger tomma plan. Det kan vara med olika arrangörer och även med våra reguljära flyg, säger SAS presschef Freja Annamatz.

”Bättre för trafikprogrammet”

SAS strävar efter att bolagets flygplan i möjligaste mån ska övernatta på någon av flygplatserna Arlanda, Gardermoen eller Kastrup, som är SAS hemmabaser, så kallade hubbar, berättar hon.

– Eftersom vårt underhåll och våra besättningar finns där är det bättre för vårt totala trafikprogram att alltid samla våra plan på våra hubbar. Det är därför vi ibland flyger hem plan tomma, både reguljära och chartrade.

Ni har inga reguljära flygningar till Tel Aviv. Förekommer det att ni fyller upp chartrade plan som flyger hem från destinationer där ni inte har något reguljärflyg? 

– Nej, det är ju oftast en viss grupp som ska flygas till en viss plats. Om inte en annan arrangör har chartrat det planet hem så är det inte speciellt sannolikt, nej.

Expressen har tagit hjälp av sajten Klimatsmart semester, som utvecklats av bland andra Chalmers tekniska högskola, för att räkna ut hur stora utsläpp per person som resan leder till.

– Detta är grovt beräknat och vid en genomsnittlig flygning. Där ingår höghöjdseffekten, som är flygets extra klimatbelastning, utöver koldioxideffekten, säger Jörgen Larsson, forskare i hållbara konsumtionsmönster på Chalmers.

”Dubbelt så höga utsläpp”

Är ett reguljärflyg att föredra i sådana här lägen, eller är det bättre med ett chartrat plan?

– Det beror på. Är man till exempel fyra personer på ett stort privatplan, så blir det enorma utsläpp räknat per person. Men om man chartrar ett plan och fyller det med lika många som ett reguljärt, så blir det ju jämförbart.

– Skulle man däremot chartra ett plan till Tel Aviv, och det sedan dels flyger hem tomt och därefter tillbaka utan några passagerare då blir det ju dubbelt så höga utsläpp. Det kan förvärra det hela, och det hade då varit bättre att flyga reguljärt.

Vid en vanlig semesterresa till Tel Aviv med fyra nätter på hotell hade utsläppen per person blivit 1 207 kilo, enligt beräkningen.

Men i det här fallet flögs alltså planet hem utan passagerare, och ett nytt, passagerarlöst plan flögs ner för att hämta festsällskapet. 

Det betyder att varje deltagares utsläpp ökar med ytterligare 1 079 kilo.

Utsläpp på 2 286 kilo

Sammantaget innebär det att var och en av deltagarna, däribland partiledaren Ebba Busch Thor, har orsakat utsläpp på 2 286 kilo.

Enligt Klimatsmart semesters beräkning motsvarar resan därmed 114 procent av de totala utsläpp per person och år som vi behöver komma ner till för att begränsa den globala uppvärmningen till max 2 grader.

Ett sätt att uttrycka effekterna av deras utsläpp är att de beräknas leda till att 6,9 kvadratmeter av isen i Arktis smälter.

Moderatledaren Ulf Kristersson och Liberalernas Nyamko Sabuni flög reguljärt till Tel Aviv på torsdagen. Ulf Kristersson flög även reguljärt hem medan Nyamko Sabuni åkte hem med det chartrade planet. Det minskar dock inte utsläppen som det chartrade planet orsakat. Expressen har därför beräknat deras utsläpp som lika stora som de övrigas.

L-ledaren Nyamko Sabuni svarar på frågor på flygplatsen i Tel Aviv. 

– Den gör avtryck och därför är det väldigt, väldigt viktigt att vi använder oss av de tekniska lösningarna som finns både när det gäller bränsle och elektrifiering av transporter. Det kan inte vara så att man förväntas ta tåg överallt i världen när man vill resa. Det är omöjligt. Därför är det viktigt med tekniska lösningar vilket vi kommer att promota och fortsätta se till att vi investerar i. 

Har du på något sätt klimatkompenserat för den här resan?

– Just den här resan har inte jag bokat, den är bokat i grupp. Så det vet jag inte. 

Ebba Busch Thor vill däremot inte svara på några frågor:

– Om ni vill göra intervju finns jag nästan alltid tillgänglig för att göra intervju, då kan ni ringa min presschef så fixar vi det. 

Expressen har sökt presskontakterna för de respektive partiledarna. 


LÄS MER: Detaljerna inifrån glammiga festen 


LÄS MER: Prislappen på Bindefelds jättefest kostar miljoner

  

LÄS MER: Långa listan – så lierar sig Bindefeldt med makthavare 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.