Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kändisarna som inte känner flygskam

Mats Björsell på Naturvårdsverket berättar hur flyget påverkar klimatet.
Stefan Gössling, professor i turism vid Lunds universitet, har kartlagt tio internationellt kända personers resor under 2017.
Foto: Lunds universitet
Mest flög Microsofts grundare Bill Gates som släppte ut 1 600 ton koldioxid under ett år.
Foto: MATHIS BOUSSUGE-POOL/SIPA/SHUTTERSTOCK / MATHIS BOUSSUGE-POOL/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOC
Influencern Paris Hilton släppte ut 1 260 ton koldioxid under 2017.
Foto: BACKGRID US / STELLA PICTURES BACKGRID US
Artisten Jennifer Lopezs flyresor genererade koldioxidutsläpp på 1 050 ton.
Foto: STEPHEN LOVEKIN/REX/SHUTTERSTOCK / STEPHEN LOVEKIN/REX/SHUTTERSTOCK REX/SHUTTERSTOCK

Bill Gates, Paris Hilton och Jennifer Lopez släpper ut flera tusen gånger mer koldioxid än genomsnittet på grund av sina flygresor. Och de är inte ensamma. 

Forskning från Lunds universitet visar att en rik elits livsstil står för en stor och växande del av de globala utsläppen. 

Studien Celebrities, air travel, and social norms som letts av Stefan Gössling, professor i turism vid Lunds universitet, har kartlagt tio internationellt kända personers resor under 2017. 

Mest flög Microsofts grundare Bill Gates som släppte ut 1 600 ton koldioxid under ett år. Han följs av influencern Paris Hilton som släppte ut 1 260 ton och artisten Jennifer Lopez på 1 050 ton. 

Det globala genomsnittet för utsläpp från flygtrafik ligger på knappt 100 kilo per person och år. 

Så har kändisornas resor undersökts

• Forskarna har granskat de kända personernas konton på Instagram, Twitter och Facebook.

• Alla inlägg relaterade till resor har kartlagts och flygkilometer och utsläpp beräknats.

• Forskarna har arbetat för en jämn fördelning mellan affärsmän, idrottare, konstnärer och artister i sitt urval.

Enligt forskarna är de analyserade kändisarnas beteende inte unikt, utan ses hos andra ekonomiska, politiska och kulturella eliter. Sambandet blir synligt i den globala ökningen av privata flygplan.

”Superutsläppare” står för en växande utsläppsmängd

Att välja bort flyget är en förhållandevis ny social norm, enligt Stefan Gössling. Från att ha varit en debatt mellan ett fåtal individer har det vuxit till en samhällsdebatt, även utanför Sverige.

– FN fokuserar i det globala klimatavtalet på nationella utsläppsminskningar genom att de produkter och tjänster vi konsumerar skall bli mer klimatsmarta. Flygskamsdebatten fokuserar däremot på individens ansvar att konsumera mindre och mer miljövänligt. Detta drar uppmärksamhet till de globala eliternas förbrukning, säger Stefan Gössling i ett pressmeddelande.

Av de tio granskade kändisarna flög skådespelerskan Emma Watson minst. Hon släppte ut 15 ton koldioxid under sina resor 2017.
Foto: DISNEY /IBL / DISNEY /IBL SCOPE FEATURES

Forskarna säger att samhället behöver förhålla sig till att en mindre grupp av ”superutsläppare”, alltså enskilda individer som driver upp utsläppsnivåerna på grund av deras energiintensiva livsstilar, står för en stor och växande del av de totala utsläppen.

– Dessutom har dessa personer hög status och är en förebild för många. Deras livsstil är normsättande och identitetsstiftande. Framför allt unga människor drömmer om att resa världen runt på ett liknande sätt, utan att behöva bekymra sig om pengar, säger Stefan Gössling.

Så stor skillnad är koldioxidutsläppen mellan flyg- och tågresor

Minskade utsläpp, bekvämlighet och säkerhet – Allt om resor har listat fem anledningar till att välja tåget i stället för flyget.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.