Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kändisar sprider felaktiga bilder av Amazonas

CNN:s Camilla Bernal rapporterar från Manaus.
En bild publicerad på Instagram av Leonardo DiCaprio är tagen av en fotograf som Enligt New York Times avled redan 2003.Foto: CAROLYN KASTER / AP TT NYHETSBYRÅN
Madonna har delat en bild på bränder i Amazonas som tidigare använts i The Guardian och där uppges vara tagen 1989.Foto: MATTHEW RETTENMUND / SPLASHNEWS. / MATTHEW RETTENMUND / SPLASHNEWS. SPLASH NEWS

Kändisar och politiker uppmärksammar skogsbränderna i Amazonas i sociala medier. 

Men bilderna som delats med miljontals följare har många gånger varit felaktiga.

Frankrikes president Emmanuel Macron var drivande för att G7-länderna i helgen skulle enas om att donera miljonbelopp för att stoppa bränderna i Amazonas – pengar som Brasilien dock tackade nej till.

På Twitter hade den franske presidenten publicerat en dramatisk bild på brinnande regnskog, som delats närmare 60 000 gånger. Samma bild publicerades även på Instagram av bland andra skådespelaren Leonardo DiCaprio, med över 30 miljoner följare.

https://twitter.com/EmmanuelMacron/status/1164617008962527232?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1164617008962527232&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.motherjones.com%2Fenvironment%2F2019%2F08%2Fviral-photos-amazon-fire-fake-macron%2F

Det som många följare inte vet är att bilden knappast föreställer årets skogsbränder i Amazonas. Enligt New York Times avled fotografen, Loren McIntyre, redan 2003.

En annan bild som spridits i sociala medier, och som delats av tv-profilen Kendall Jenner, går att spåra till artiklar om skogsbränder i Sverige, skriver sajten Mother Jones. Andra virala bilder föreställer skogsbränder i USA och Indien.

https://www.instagram.com/p/B1b_JNIF1kg/

”Borde vara mer källkritiska”

Superstjärnan Madonna har delat ytterligare en bild på skogsbränder i Amazonas – som tidigare använts i The Guardian och där uppges vara tagen 1989, alltså för 30 år sedan.

– De borde vara lite mer källkritiska. Som kändis och opinionsbildare är det viktigt att det blir rätt, för att uppmärksamheten inte ska falla på fel saker, säger medieforskaren Marie Grusell.

Genom sociala medier kan opinionsbildare på ett enkelt sätt visa att de tar ställning, inte minst nu när klimatfrågan är i ropet. Att väcka känslor och understryka vidden av problemet kan vara skäl till att vissa publicerar de mer dramatiska bilderna – utan att närmare undersöka när eller var de är tagna, enligt Grusell.

– Sociala medier är känslomedium. Det måste sticka ut för att man inte bara ska bläddra förbi.

https://www.instagram.com/p/B1emtcjhSz4/
”Det är en katastrof”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.