Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Känd ex-polis hyrdes in av Bella Nilsson: ”Kände sig väl pressad”

Think Pinks sopor kördes till lantliga gårdar.
Bella Nilsson anlitade den kände utredaren Tommy Lindström, tidigare chef för Rikskriminalen.
Tommy Lindström, tidigare chef för Rikskriminalen, gjorde utredning åt Bella Nilsson.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Misstänkt avfall från Think Pink i Gullspång.Foto: RICHARD STRÖM
Företaget NMT Think Pink AB:s avfallsanläggning i Kassmyra i Tumba.Foto: ALEX LJUNGDAHL/EXPRESSEN/TT / EXPRESSEN TT NYHETSBYRÅN

Bella Nilsson har anlitat Tommy Lindström, tidigare chef för Rikskriminalen, för utredningsuppdrag.

– Jag tittade på hennes relationer med kommunerna i Botkyrka och Västerås, säger Tommy Lindström.

Han understryker att detta skedde innan det fanns misstankar om miljöbrott riktade mot henne och företaget NMT Think Pink.

Expressen har i en rad artiklar berättat om återvinningsföretaget NMT Think Pink, vars ägare, Bella och Thomas Nilsson, och deras miljökonsult, häktades den 15 september misstänkta för grovt miljöbrott. 

Enligt åklagaren ska de ha dumpat och grävt ned byggavfall på olika platser i Sverige i stället för att återvinna det. Enligt advokat Thomas Bodström förnekar hans klient Bella Nilsson brott.

– Det kommer att framgå att hon är oskyldig, har Bodström sagt om fallet.

Anlitade Tommy Lindström

Nu kan Expressen avslöja att Bella Nilsson har anlitat den före detta chefen för Rikskriminalen, Tommy Lindström, för utredningsuppdrag. Han har tidigare deltagit i flera av Sveriges största kriminalutredningar, bland dem Palmemordet och konstkuppen mot Moderna museet.

Tommy Lindström har tidigare deltagit i flera av Sveriges största kriminalutredningar, bland dem konstkuppen mot Moderna museet.Foto: ERICH STERING / DAGENS NYHETER
Förre rikskriminalchefen Tommy Lindström (t.v.) fungerade som kontaktman mellan dykarteamet som söker efter Palmevapnet, och polisen ses här bakom dåvarande rikskrimchefen Lars Nylén i vit jacka 1997.Foto: Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tommy Lindström 1997.Foto: Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tommy Lindström utanför Svea hovrätt 2010.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

I dag är han juridisk rådgivare i sitt företag Rättskonsulterna och berättar att han kontaktades av Bella Nilsson förra året.

– Hon anlitade mig som utredare. Jag tittade på hur hon hade det med relationerna till kommunerna i Botkyrka och Västerås. Jag besökte hennes anläggningar där och träffade folk från kommunerna, säger Tommy Lindström.

”Pressad från olika håll”

– Hon kände sig väl pressad från olika håll. Hon var arg på kommunen i Västerås. Jag tror att hon också var ganska hårt ansatt av stora konkurrerande återvinningsbolag för att hon pressade priserna, säger han.

Han besökte Think Pinks avfallsanläggningar i Skultuna i Västerås kommun och i Tumba i Botkyrka kommun. Där mötte han och andra representanter för Bella Nilsson kommunens miljöinspektörer när anläggningarna inspekterades.

– Tommy Lindström och två andra från NTP (NTM Think Pink) var med på vår inspektion i Skultuna i maj 2019. Vi ville ha svar på en del frågor om mängden avfall och om en skyddsvall de hade byggt. Vi var inte överens på alla punkter, säger miljö- och hälsoskyddsinspektören Ronald Houben.

Förbud mot mera avfall

Marianne Lidman Hägnesten, direktör på miljö- och hälsoskyddsförvaltningen i Västerås, var inte med på inspektionen, men hörde i efterhand att Tommy Lindström hade deltagit – och konstaterade att det var ”en känd person”. Angående uppgiften att Bella Nilsson skulle ha varit ”arg på kommunen” säger hon:

– Vi har tillsyn av anläggningen. De fick ett föreläggande om att vidta vissa försiktighetsåtgärder. Senare fick de förbud att föra in mera avfall. De överklagade, men vi fick rätt.

Avfallsanläggning i Tumba.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Enligt Tommy Lindström handlade oenigheten mellan kommunen och NMT Think Pink om olika tolkningar av regelverket. Han berättar att han i maj 2019 också var på en liknande besiktning av NMT:s anläggning i Tumba i Botkyrkas kommun utanför Stockholm. Botkyrkas miljöchef Åsa Svärd bekräftar att han var närvarande under det tillsynsbesöket.

Kallades till förhör

Lindström förklarar att han började arbeta för Bella Nilsson i april 2019 och att arbetet sedan var intensivt under sommaren. Sista kontakten var i slutet av december 2019, säger han.

– Bella Nilsson kallades i augusti 2019 till förhör av Västeråspolisen rörande miljöbrott. Jag sa till henne att ta med sig en advokat och att hon måste svara på alla frågor, säger Tommy Lindström.

– Jag blev överraskad när hon häktades senare. Under tiden jag arbetade för henne fanns det inga häktnings- och åtalsskäl. När jag lämnade det hela fanns inga miljöbrott med i bilden, säger han.

Förlängd häktningstid

Bella Nilssons företag NTM Think Pink har lämnat stora berg av sopor på olika platser i Sverige. Provtagning har visat på gifter från metaller – och på två olika orter började avfallet under en och samma dag att brinna.

Åklagare Kristina Persson har nu begärt en förlängning av häktningstiden i syfte att väcka åtal.

THINK PINK-HÄRVAN

12 september: Ägarparet Bella och Thomas Nilsson samt ytterligare en person grips och anhålls för grovt miljöbrott

15 september: Trion häktas som misstänkta för grovt miljöbrott. 

16 september: Expressen berättar om Think Pinks enorma berg av osorterade grovsopor i Röfors utanför Laxå, Dannemora i Östhammars kommun, Botkyrka i Stockholm, Hova i Gullspångs kommun, Kjula i Eskilstuna och Skultuna i Västerås kommun. 

Expressen rapporterar även om hur miljöfarligt avfall från bolaget vållar stora problem på en sopstation i Laxå och hur grannar klagar på buller och damm. 

18 september: Klimat- och miljöminister Isabella Lövin (MP) kommenterar uppgifterna om Think Pinks sophantering som framkommit i Expressens granskning: ”Verkligen förkastligt”, säger hon och öppnar för att förstärka polisens utredningskapacitet kring miljöbrott. 

19 september: Expressen berättar om hur Think Pink ska ha använt sig av en bulvan i 80-årsåldern för sin soptipp i Dannemora. 

20 september: Expressen avslöjar hur Think Pink har använt sig av två konsulter som tidigare har dömts för grov brottslighet, bland annat mordbrand och omfattande skattebedrägerier. Konsulterna har även jobbat hos bolaget LMAG, som var inblandad i batteriskandalen som resulterade i att fyra män fick fängelsedomar tidigare i år.
25 september: Enligt polisen har avfallet dumpats på olika privata gårdar. ”De lämnade 50 ton med plast och papper”, berättar en markägare för Expressen

28 september: Åklagaren begär förlängning av häktningstiden. Hon säger att företaget inte bara dumpat avfall utan också grävt ned det.

LÄS MER: Åklagaren: Avfallet har grävts ner i marken 

LÄS MER: Enorma betonghögar kopplas till Think Pink

Nya uppgifter: Think Pinks sopor kördes till lantliga gårdar

Nu kan Expressen avslöja nya detaljer i återvinningsskandalen kring "Queen of Trash".
Tre containrar med NMT Think Pinks namn och telefonnummer står dumpade på en bussparkering i Kista i nordvästra Stockholm.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.