Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kanada gör som EU – förbjuder engångsplast

Kanadas premiärminister Justin Trudeau har meddelat att Kanada kommer följa EU:s exempel och förbjuda engångsplats till 2021. Foto: VILLARD PIERRE/POOL/ABACA / STELLA PICTURES/VILLARD PIERRE/POOL/ABACA
Engångsbestick kommer att förbjudas. Foto: NTB scanpix
Även sugrör blir ett minne blott. Foto: TT NYHETSBYRÅN / Jessica Gow

EU-parlamentet beslutade i mars att engångsartiklar i plast ska förbjudas 2021 i medlemsländerna – däribland Sverige.

Nu följer Kanada exemplet.

Plastbestick och matförpackningar i plast kan snart vara ett minne blott i Kanada. Premiärminister Justin Trudeau meddelade på måndagen att landet följer EU:s exempel och ska förbjuda engångsartiklar i plast till år 2021. Artiklarna som avses är bland annat sugrör, plastpåsar och vattenflaskor. 

Producenterna ska hållas ansvariga för insamling och återvinning av sina produkter under de nya reglerna, rapporterar AFP. 

– Jag är glad över att berätta att så snart som 2021 kommer Kanada förbjuda skadliga engångsartiklar i plast, från kust till kust. Skiftet från kommunalt ansvar till företagens ansvar kommer att leda till att mycket mer plast återvinns, säger premiärministern.

Kanada följer EU – förbjuder engångsartiklar i plast

I mars klubbade EU-parlamentet ett motsvarande förbud med stor majoritet. Medlemsstaterna har gett tummen upp men ytterligare en omröstning väntar innan det nya direktivet står klart. 

EU har dessutom som mål att 90 procent av alla platsflaskor ska återvinnas år 2025, och andelen plastskräp i haven ska halveras. Kostnaden för förändringarna har EU beräknat till mellan 259 och 695 miljoner euro per år, enligt nyhetsbyrån.

Samtidigt ser man stora besparingar med förbudet.

– Denna lagstiftning kommer att minska kostnaderna för miljöförstöring med 22 miljarder euro – vilket är den uppskattade notan för plastföroreningar i Europa fram till 2030, sa föredragande Frédérique Ries efter omröstningen, enligt ett pressmeddelande från Europaparlamentet.

Enligt parlamentet är dagens plastproduktion 20 gånger så stor som under 1960-talet.

Detta förbjuds i EU (och Sverige) 2021

Engångsbestick (gafflar, knivar, skedar och ätpinnar)

Engångstallrikar

Sugrör

Bomullspinnar i plast (tops)

Ballongpinnar i plast

Plaster som kan nedbrytas genom oxidation (oxo-plaster), snabbmatsförpackningar och expanderad polystyren. Exempelvis frigolitförpackningar.