Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kan varmare väder stoppa spridningen av coronavirus?

Lena Hallengren (S): ”Viktigt att vården kan omprioritera”
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK / CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: SPLASHNEWS.COM / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS

Virus sprids generellt sämre i varmare väder.

Och president Trump har lovat att coronavirusets framfart ska upphöra framåt sommaren.

Men det är inget som vi bör räkna med, säger flera experter.

I en intervju med Dagens Nyheter säger statsepidemiolog Anders Tegnell att smittspridningen av coronaviruset covid-19 kan tänkas fortsätta i Kina fram till sommaren, innan det eventuellt lugnar ner sig. 

Anledningen är att temperaturerna stiger.

– Vi vet att virus inte sprids så bra i varmare väder, säger Tegnell.

Även Donald Trump väckte stor uppmärksamhet när han föreslog att utbrottet skulle vara över i april, eftersom ”värme generellt dödar den här typen av virus”. 

Men det är fortfarande okänt om coronaviruset kommer att reagera likadant på värme som ett säsongsvirus.

– Makthavare borde inte förlita sig på att varmare temperaturer ska rädda oss från covid-19, säger Thomas Bollyky, föreståndare vid Council on Foreign Relations globala hälsoprogram, till Time Magazine.

”Kommer bli väldigt svårt att stoppa”

Bollyky pekar på att tidigare utbrott av coronavirus, som sars och mers, inte visade några tydliga tecken på att vara säsongsstyrda. 

Utbrottet av sars upphörde i juli 2003, men det är inte klarlagt om det handlade om varmare temperaturer. Och spridningen av mers, som först spårades i Saudiarabien, handlade troligtvis inte om årstiden. 

Marc Lipsitch, epidemiolog vid Harvard, är inne på samma spår. Han säger till National Geographic att väderförändringar troligen inte kommer ha någon nämnvärd påverkan på det nya virusets framfart.

Även om spridningstakten skulle minska framåt sommaren betyder det inte att viruset är borta för alltid. Covid-19 har hittills nått alla kontinenter förutom Antarktis, och på det södra halvklotet väntar snart en ny vintersäsong. 

Utan gemensamma insatser för att stoppa spridningen finns det en risk att coronaviruset utvecklas till ett säsongsvirus, säger medicinprofessorn Charles Chiu till Time Magazine. 

– Om vi fortsätter se långvariga överföringar mellan länder kommer det bli väldigt svårt att stoppa viruset. 

Torr och kall luft gynnar spridningen

Det finns flera anledningar till att influensasäsongen generellt kopplas till vinterhalvåret. En populär teori är att människor umgås mer inomhus, vilket skapar en bättre spridningsmiljö. Studier visar också att torr och kall luft kan vara gynnsam för spridningen av virus, skriver National Geographic.

Ian Lipkin, vid Columbias universitets center för infektion och immunitet, har studerat det nya coronaviruset. Han säger till tidningen att solljus kan bidra till att bryta ner virus som har spritid sig till olika ytor.

– Det har nästan en steriliserande effekt. Det är generellt renare utomhus än inomhus på grund av UV-ljuset.

Däremot är det oklart hur stigande temperaturer – särskilt i ett allt varmare klimat – kan komma att påverka spridningen av olika sjukdomar på sikt. 

I en intervju med Expressen poängterar forskaren Ann Albihn att många smittor påverkas av global uppvärmning. Framöver kan Sverige drabbas oftare av virus och bakterier som sprids genom exempelvis mygg, fästingar och vattendrag.

– Drygt två tredjedelar av de infektionssjukdomar som drabbar människor är zoonoser, och kan därför smitta mellan djur och människa. Det är en väldigt stor andel av våra smittor. Coronaviruset tror man exempelvis kommer från en marknad där man sålde levande djur, säger hon.

TV: Intensivt arbete för att ta fram medicin och vaccin mot coronaviruset

Så går arbetet med att ta fram läkemedel och vaccin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.