Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kan jag fortsätta äta choklad – utan att förstöra planeten?

Se när chokladexperten Ulrika Bergenkrans testar billig choklad.
Anna Richert är matexpert på WWF.Foto: Saga Sandin, WWF.
I snitt sätter varje svensk årligen i sig 5,4 kilo choklad – motsvarande en 100-gramskaka i veckan.

Vad gör man om man älskar choklad och samtidigt vill ta hänsyn till klimatet?

Anna Richert från Världsnaturfonden vet:

– Välj miljömärkt choklad och ät hellre lite av god kvalitet än mycket och billigt, säger matexperten.

I snitt sätter varje svensk årligen i sig 5,4 kilo choklad – motsvarande en 100-gramskaka i veckan.

Choklad hör till de livsmedel som påverkar klimatet mycket, dels för att man ofta skövlar regnskog för att ge plats för kakaoodlingarna och dels för att det kan bli övergödning och förgiftade marker och vattendrag.

Än värre blir det om det även är palmolja i chokladen.

– Palmolja odlas oftast där man tidigare haft regnskog och då blir det stora konsekvenser för växt- och djurliv. Utsläppen av växthusgaser ökar också, påpekar Anna Richert som är matexpert på Världsnaturfonden.

Tänk på det här när du köper choklad:

■ Handla ekologisk och rättvisemärkt kakao och choklad.

■ Ät helst mindre choklad – men av bättre kvalitet.

■ Titta efter tredjepartscertifieringar som Rainforest, Fairtrade, Krav och ekologiskt. 

Källor: WWF och föreningen Medveten konsumtion 

Dessutom finns det sociala och etiska problem med kakao- och palmoljeplantagerna:
– Det förekommer barnarbete och oerhört tuffa villkor för många av arbetarna i kakaoproduktionen, förklarar Anna Richert.

Hennes främsta råd är att vi ska äta mindre choklad.

– Choklad är en njutningsprodukt som vi äter av andra orsaker än näringsmässiga. Den kan konsumeras just som en lyxvara i små portioner, men bör inte vara en vardagsprodukt. Dagens lösgodispåsar blir allt större.

Anna Richert fortsätter:

– Det sänder också fel signaler när produkter som varken är bra för hälsan eller klimatet är så billiga.

https://datawrapper.dwcdn.net/tLD6u/1/

Experten: Välj certifierad choklad

En undersökning som chokladmärket Tony’s Chocolonely genomfört om svenskarnas chokladvanor visar att smak och pris rankas högst när vi ska köpa choklad. Att det är miljövänligt eller etiskt bryr sig bara var åttonde konsument om. 

Den choklad som vi äter ska enligt WWF:s matexpert vara certifierad av en tredjepart, det vill säga inte bara av tillverkarna själva.

– Fairtrade, Rainforest och ekologiskt är certifieringar man kan lita på så långt det går, säger Anna Richert.

Som konsument skulle man kunna tro att klimatavtrycket blir mindre om man väljer mjölkchoklad med låg kakaohalt, där det ju går åt mindre kakaobönor vid tillverkningen.

– Men sett till helheten så är det också hög påverkan av mjölkprodukterna i chokladen, det går lite under radarn när det gäller godiset. Det är bättre att äta just lite choklad och att välja hög kakaohalt. Numera finns det ju ett stort utbud av mörk choklad på chokladhyllorna, säger Anna Richert. 

Hälsogurun Michael Mosleys last: Choklad.