Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kallar sig ”hycklare” – stöttar klimataktivisterna

Klimataktivister från Extinction rebellion spelade döda vid Förbifart Stockholm tidigare i oktober.
Jude Law.Foto: RICHARD SHOTWELL / AP TT NYHETSBYRÅN
Benedict Cumberbatch.Foto: EVAN AGOSTINI \ INVISION \ TT / INVISION TT NYHETSBYRÅN
Mel B.Foto: RICHARD SHOTWELL / AP TT NYHETSBYRÅN

Över 100 kändisar kallar sig själva ”hycklare” i ett brev där de – inspirerade av Greta Thunberg – stöttar klimataktivisterna Extinction rebellion, rapporterar Sky News.

Bland undertecknarna finns skådisarna Jude Law och Benedict Cumberbatch samt Spice Girl-stjärnan Mel B.

Aktiviströrelsen Extinction rebellion har de senaste veckorna genomfört en rad aktioner, bland annat genom att ockupera kända turistmål i europeiska huvudstäder.

I England aktivister väckt stor uppmärksamhet genom att limma fast sig vid både banker och flygplan.

På tisdagen införde Londonpolisen ett förbud mot Extinction rebellion vilket fick Greta Thunberg att reagera:

”Om det är emot reglerna att stå upp mot nedbrytningen av klimat och ekosystem och för mänskligheten, då måste reglerna brytas”, skriver den svenska klimataktivisten på Twitter.

Kändisar stöttar Extinction rebellion

Samtidigt har flera brittiska kändisar uttalat stöd för aktiviströrelsen. Nu ger de rätt till journalister som kallar dem ”hycklare”:

”Vi lever liv med höga koldioxidavtryck och industrierna som vi är en del av har enorma utsläpp”, skriver 100 kändisar i ett öppet brev enligt Sky News.

”Likt dig – och alla andra – är vi fast i denna fossilberoende ekonomi och utan systemförändringar kommer vår livsstil att fortsätta orsaka skador för klimat och ekosystem.”

Förutom Jude Law, Benedict Cumberbatch och Mel B har brevet undertecknats av bland andra komikern Steve Coogan, Radiohead-sångaren Thom Yorke, U2-basisten Adam Clayton, Pulp-sångaren Jarvis Cocker, Talking Heads-sångaren David Byrne, modellerna Lily Cole och Poppy Delevingne samt författarna Neil Gaiman och Nick Hornby.

Inspirerats av Greta Thunberg

Kändisarna skriver att media måste ”berätta sanningen” om klimatkrisen:

”Artiklarna som kallar oss hycklare kommer inte tysta oss. Livet på jorden är döende. Vi lever mitt i det sjätte massutdöendet.”

Inspirationen till att stötta Extinction rebellion kommer från unga klimataktivister som Greta Thunberg, skriver de:

”Vi kan inte ignorera deras rop. Även om vi själva ställer oss i skottgluggen genom att svara.”

Skådespelaren Emma Thompson, som inte undertecknat brevet, hör till de som hamnat i medias skottglugg tidigare i år, när hon flög från Los Angeles till London för att delta i Extinction rebellions protest, skriver Sky News.

LÄS MER: Här är personerna bakom Greta Thunbergs framgångar