Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kalifornien röstar om plastförbud

Kalifornien kan rösta igenom USA:s mest ambitiösa lagar mot engångsplast. Foto: TT NYHETSBYRÅN / Jessica Gow
Lagförslaget skulle kräva att alla plastartiklar för engångsbruk som produceras och säljs i Kalifornien är återvinningsbara eller komposterbara innan 2030. Foto: Shutterstock / Shutterstock
Miljontals ton plast hamnar i havet. Foto: SHUTTERSTOCK
I juni avslöjade The Guardian att mycket av den plast som slängs i återvinningsbehållare inte alls längre återvinns, delvis på grund av att Kina slutat ta emot plastavfall från USA. Foto: AGUNG FATMA PUTRA/SOPA IMAGES/SHUTTER / AGUNG FATMA PUTRA/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTER
I dagsläget är mindre än tio procent av all plast som säljs i landet återvinningsbar. Foto: AGUNG FATMA PUTRA/SOPA IMAGES/SHUTTER / AGUNG FATMA PUTRA/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTER
Mycket grävs ner, en del bränns upp och miljontals ton plast hamnar i havet, enligt The Guardian. Foto: AGUNG FATMA PUTRA/SOPA IMAGES/SHUTTER / AGUNG FATMA PUTRA/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTER
1 / 7

Kalifornien står inför USA:s mest ambitiösa lagar mot engångsplast.

Lagstiftarna i delstaten väntas rösta om de nya lagarna i dagarna, enligt The Guardian.

Om lagförslaget röstas igenom innebär det att 75 procent av Kaliforniens plastavfall ska bort till år 2030.

Tycker du att Sverige borde ha strängare lagar kring engångsartiklar?

Många engångsplastartiklar ska fasas ut och tre fjärdedelar av Kaliforniens plastavfall ska försvinna på tio år. Det föreslås av två identiska lagförslag som presenterades för Kaliforniens lagstiftande församling och för senaten.

Lagförslaget skulle kräva att tillverkarna ser till att alla plastartiklar för engångsbruk som produceras och säljs i Kalifornien är återvinningsbara eller komposterbara innan 2030.

Om detta inte upprätthålls så möter företagen böter på 50 000 dollar, motsvarande 48 000 svenska kronor, per dag, enligt The Guardian.

I dagsläget är mindre än tio procent av all plast som säljs i landet återvinningsbar. Mycket grävs ner, en del bränns upp och miljontals ton plast hamnar i havet, enligt The Guardian.

I juni avslöjade The Guardian att mycket av den plast som slängs i återvinningsbehållare inte alls längre återvinns, delvis på grund av att Kina slutat ta emot plastavfall från USA.

Men kritiken från industrin är så klart stor. Vissa kritiker menar att lagstiftningen är överflödig eftersom många stora producenter, inklusive Nestlé och Pepsi, redan har åtagit sig att minska förpackningsavfallet.

Andra menar att förbudet skulle innebära att vissa matförpackningar och hygienprodukter såsom tandkräm och tvål skulle bli otillgängliga för konsumenterna.

Men det är inget som Kalifornienborna behöver oroa sig över, enligt Geoff Shester på miljöorganisationen Oceana, som lobbat för lagförslaget.

– Det är ingen som säger att vi kommer konsumera mindre läsk eller tandkräm. Det är bara så att regeringen och industrin måste hitta ett system som vi alla kan leva med, säger han till The Guardian.

Domen om de nya klimatlagarna ska bli verklighet, eller historia var väntad senast den 13 september, enligt LA Times, men omröstningen tycks ha skjutits upp. Därefter kvarstår frågan, om förslaget går igenom, om precis hur lagarna ska utformas.

Det är inte första gången frågan om plastförpackningar tas upp i Kalifornien. I september i fjol blev Kalifornien först i landet att rösta igenom en lag mot som förbjuder restauranger att förse gästerna med sugrör – om de inte själva ber om det. Samma lag som väntas träda i kraft i Sverige vid årsskiftet.